Водачите на Пловдив град и област от Републиканци за България: Ще работим за електронно правителство в БългарияВИДЕО

Водачите на Пловдив град и област от Републиканци за България: Ще работим за електронно правителство в БългарияВИДЕО

В предизборното студио на ПБ Новинар „България гласува“ гости са водачът на листата на 16 МИР – Пловдив град Даниел Христов и водачът на 17 МИР – Пловдив област Теодор Шойлеков от ПП Републиканци за България.
Темата на разговора е за електронното правителство – като средство за подобряване живота на гражданите, недопускане на корупция и по-голяма прозрачност при управлението на местните и държавните власти.,,Много сме далеч от електронно правителство. Това, което имаме на практика в момента са отделни електронни услуги. За да се случи това, означава да имаме начин по които ние да живеем в дигитална среда, да можем да се идентифицираме пред всяка една услуга. До сега гражданите е трябвало да ходят на място, но с електронното правителство ще се улесни общуването им с държавната и общинската администрация“, поясни Христов.
Водачът на 16 МИР заяви, че за да се случи въвеждането на електронно правителство е нужно политическо желание. Това трябва да стане национален приоритет – да има подготвени кадри, промяна на законодателната уредба така, че да съвпада с този нов начин на работа. Системата е модулна, което означава, че различни части от нея ще заработят поетапно в различно време. Първи и най-важен етап е да стартира „Електронната идентификация“, което е и кокошката, и яйцето на електронното правителство. След което „Електронно здравеопазване“, „Електронно правосъдие“, Електронно гласуване“ и така една по една ще стартират всички системи.
Даниел Христов е експерт по „Информационни технологии“. Има голям практически опит в изграждане на електронно правителство. Консултант e при въвеждането на електронна идентификация в Естония и Норвегия, негов приоритет е в областта на „електронното управление“.„Работата в общинските и публичните администрации с въвеждането на електронното правителство ще намали тежестта на заплатите-като бюджет, защото тя ще бъде оптимизирана в голяма степен. Бюджетите на общините трябва да бъдат оптимизирани и прецизирани в бъдеще. Като председател на Общински съвет в приемния ми ден имаше сигнали, че услугите се извършват бавно, сроковете дадени по закон, не съответстват с времето за изпълнение. Със създаването на електронно управление нещата ще станат по-прозрачни. Опозицията и тя трябва да се обедини за изпълнението на този проект“, заяви водачът на областната листа на Републиканци за България Теодор Шойлеков.
На въпроса как да върнем младите хора в България и да остават в Родината, Шойлеков каза, че образованите млади хора искат да има справедливост, нормално заплащане и да се спазват правилата.Водачите на листи Даниел Христов и Теодор Шойлеков смятат за служебното правителство, че трябва да е по-балансирано в действията си и не се стига до крайности, да няма реваншизъм, да се действа на принципна основа, да се прави това, което е важно за хората.
„Хората протестират срещи корупцията, срещу главния прокурор, затова да не си отглеждаме хора срещу които след това да протестираме, трябва да сме внимателни и да си променим нравите“ ,заяви още Теодор Шойлеков.
Републиканци за България са с № 21 в интегралната бюлетина
Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Още по темата