Загубихме руските туристи, а германците не искат да плащат

Загубихме руските туристи, а германците не искат да плащат


Миналата седмица се проведе двустранен форум, където България  представи готовността си да посрещне руските туристи през летния сезон като безопасна, спокойна и атрактивна дестинация.

Притесняваме, че последната година туризмът в България се развива въпреки администрацията, а не с помощта на администрацията – често заради хаотични решения се пречи на индустрията, коментира пред Би Ти Ви Бранимир Ботев, бивш зам.- министър на туризма, а сега президент на Европейската лига за икономическо сътрудничество.

Ботев даде за пример факта, че едва на 21 май са се появили мерки, свързани с COVID обстановката, и то 31 май. Кой туристи или туроператор ще може да планира, абсурдно е, коментира експертът.

„Руският пазар го загубихме още миналата година, но тази година ще продължаваме да търпим негативи. „Тезтур“, един от големите доставчици на туристически услуги, отказа превозите през юни – това са 183 чартъра, близо 42 хил. пътници от Русия. Германският пазар ще действа, но през юли и август. Цените, които „Туи“ предлага, ще продължава да предлага и да натиска нашите хотелиери за пределно ниски цени, да не кажа обидно ниски. В момента се говори за пакетна цена от нощувка и закуска от 15 евро“, обясни Ботев и добави, че у нас усилията трябва да се насочат максимално към вътрешния туризъм и към съседните държави.

Миналата седмица се проведе двустранен форум, където България  представи готовността си да посрещне руските туристи през летния сезон като безопасна, спокойна и атрактивна дестинация. В разговорите бяха представени нови програми и предложения, подготвени от българския туристически бизнес за гостите от Русия, както и редица български общини със своите привлекателни за туристите обекти и ваканционни събития.

Във форума взеха участие над 80 представители на федерални и регионални администрации и туристически организации, български и руски туроператори, хотелиери, висши учебни заведения, заинтересовани структури от руска и българска страна, които представиха своите организации и заявиха интерес към взаимноизгодно сътрудничество.

Още по темата