Осъдиха Вучич да плати 1700 евро обезщетение за обида на политик

Осъдиха Вучич да плати 1700 евро обезщетение за обида на политик


Сръбското движение Двери съобщи днес, че Първи основен съд в Белград е осъдил на първа инстанция лидера на Сръбската прогресивна партия и президент на Сърбия Александър Вучич да плати 200 000 динара /1700 евро/ обезщетение за обида на лидера на Двери Бошко Обрадович, предаде агенция Бета.

В съобщението се посочва, че Обрадович е съдил Вучич за това, че го е нарекъл „мошеник“ и „фашист“ в предавания на телевизия Пинк на 13 и 16 февруари 2019 г.

Съдът е решил, че с изявленията си Вучич е довел до омаловажаване на Обрадович и засягане на неговия авторитет, достойнство и чест, тъй като е говорил в качеството си на президент по телевизия с национален обхват, което е придало още по-голяма тежест на неговите оценки.

„В съдебната зала се яви само Бошко Обрадович. Характерно е, че адвокатът на Вучич не поиска неговото изслушване в съда, нито го извика в качеството на свидетел да докаже твърденията си. По този начин Вучич избегна изправянето срещу Обрадович, но не можа да избегне присъдата“, се казва в съобщението на Двери.

След произнасянето на присъдата Обрадович каза, че това е „велик ден и исторически момент, когато независимата съдебна система в Сърбия произнесе първата присъда срещу Александър Вучич не само като индивид, а и като символ на властта“.

Обрадович заяви, че фактът, че в Сърбия властва „фасадна демокрация“, че няма свобода на медиите и честни избори, не означава, че лидерът на Сръбската прогресивна партия може да прави каквото си иска и ежедневно чрез медиите на режима да се саморазправя с политическите си противници.

„Призовавам Александър Вучич да се извини за тези думи, а всички медии на режима да съобщят новината за тази присъда. Използвам случая да благодаря на белградския адвокат Владимир Тодорич за тази правна победа и историческа присъда, както и на всички хора, които не вярваха в лъжите на Вучич и които ме подкрепяха през всичките тези години“, каза лидерът на Двери.

Още по темата