Един милион граждани на ЕС вече имат европейско

Един милион граждани на ЕС вече имат европейско


Един милион граждани на ЕС вече имат европейско удостоверение за преболедували, изследвани или ваксинирани срещу Ковид-19. Това е обявил еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс пред Европейския парламент, съобщава БТА.
Днес евродепутатите ще гласуват въвеждането на новото удостоверение от 1 юли. Обсъжда се за какво още, освен при пътуване, да се ползва новият документ, включително и извън Европейския съюз. Водят се преговори и с други държави за съвместимост на съответните бази данни за взаимно признаване на здравни сертификати.
Рейндерс е съобщил още, че в следващите седмици може да се очакват добри новини за цените на изследванията за новото заболяване. Председателят на парламентарната комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Хуан Агилар е посочил, че Европейският парламент е въвел вече в законодателството за европейското удостоверение изискване държавите от ЕС да предупреждават гражданите 24 часа преди въвеждането на нови противоепидемични мерки и да обясняват ясно причините, обхвата и сроковете на ограниченията.

 

Европарламентът се върна в Страсбург след няколкомесеча пауза заради пандемията

Европарламентът възобнови работата си в Страсбург след 15 месеца прекъсване, свъзано с пандемията от коронавирус. Сесията в понеделник бе открита от председателя на ЕП Давид Сасоли.

„Ние преминахме през сложен период, свързан с пандемията. Много жители на ЕС се сблъскаха с икономически и социални трудности“, е отбелязал Сасоли.

По неговите думи, „възобновяването на работата на Европарламента в Страсбург е надежда за всички и символ на единството на Европа“. Сасоли е благодарил на представителите на партийните групи за тяхната работа, насочена към това, „Европарламентът да може и по-нататък да продължи да взема мерки и инициативи в защита на европейските граждани“. „Ние ще продолжим да използваме всички инструменти в борбата с пандемията. Ние също така ще продължим и  работата по темите за климата и цифровизацията“, е подчертал Сасоли.

 

Още по темата