Словакия гони руски дипломати от солидарност с Чехия

Словакия гони руски дипломати от солидарност с Чехия


Словакия обяви днес за персона нон грата трима руски дипломати. Те имат срок от седем дни да напуснат страната, обяви словашкият премиер Едуард Хегер, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

Хегер обясни, че Словакия е взела своето решение в знак на солидарност с Чехия, която по-рано днес даде на Русия срок до края на другия месец да намали числеността на персонала на посолството си в Прага до този на чешкото дипломатическо представителство в Москва. 

Това означава, че на практика Русия ще трябва да отзове 70 сътрудници на своето посолство в Прага. Напрежението между Русия и Чехия се засили, след като чешкото правителство каза, че двама руски агенти са причинили през 2014 г. експлозия в оръжеен склад в страната, при която загинаха двама души. Чешките власти заявиха, че взривените боеприпаси са принадлежали на българския бизнесмен Емилиян Гебрев.

Русия даде да се разбере, че ще отговори бързо, след като по-рано днес Чехия й даде срок до края на другия месец да намали числеността на персонала на посолството си в Прага до този на чешкото дипломатическо представителство в Москва.

„В момента Прага пое по пътя на разрушаването на (двустранните) отношения. (Нашият) отговор няма да закъснее“, заяви говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова.

Тя припомни „червените линии“, за които спомена вчера руският президент Владимир Путин в годишното си послание към парламента. Русия няма да позволи на никого да ги наруши, отбеляза Захарова. 

Чешкият посланик в Москва Витезслав Пивонка междувременно бе извикан в руското Министерство на външните работи, съобщи още ТАСС.

На излизане Пивонка каза пред журналисти, че му е бил предаден официалният руски отговор на чешкото решение за експулсиране на дипломати. Той обаче не даде подробности.

Чешкият посланик заяви, че засега остава в Москва. Уреждането на двустранните отношения ще бъде дълъг процес, прогнозира той.

Чехия не иска ескалация на отношенията с Русия, увери днес премиерът Андрей Бабиш. Той изрази надежда Русия да признае непропорционалността на своята реакция при експулсирането на дипломати.

Още по темата