Външният министър на Армения подаде оставка

Външният министър на Армения подаде оставка


Външният министър на Армения Зограб Мнацаканян подаде днес оставка, написа във Фейсбук говорителят на министерството, предаде Ройтерс.
Мнацаканян е на поста от май 2018 г., след като Пашинян стана премиер. Преди това Мнацаканян е бил посланик в ООН.

Миналата седмица правителството на Пашинян бе под натиска на многохилядни демонстрации в знак на протест срещу мирното споразумение с Азербайджан, с което на Баку бяха отстъпени територии в Нагорни Карабах.

Според изявление на Пашинян, цитирано от ТАСС, външният министър е уволнен. На среща с управляващото мнозинство в парламента премиерът каза, че ще внесе промени в състава на кабинета си. По-рано през деня Пашинян потвърди, че няма намерение да подава оставка заради неуспешната военна операция в защита на Нагорни Карабах. Въпреки това премиерът пое главната отговорност за неблагоприятния развой на събитията.

Президентът на Русия Владимир Путин е обсъдил по телефона с френския си колега Еманюел Макрон положението в Нагорни Карабах и разполагането там на руски мироопазващи сили. Това съобщи пресслужбата на Кремъл.

Според съобщенията двамата лидери са констатирали, че обстановката се стабилизира и е време да бъдат решени хуманитарните въпроси, вкл. връщането на бежанците и опазването на християнските черкви и манастири.

Още по темата