Дистанция и дезинфекция – как е осигурено безопасното гласуване в неделя?

Дистанция и дезинфекция – как е осигурено безопасното гласуване в неделя?

Дистанция, дезинфекция и дисциплина – това ще са трите водещи правила и при вота в неделя. Милиони маски и хиляди литри дезинфектанти вече пристигнаха в училищата в страната. По възможност всяко училище трябва да осигури различни коридори за влизане и излизане и да следи за спазване на дистанция от 1,5 метра между чакащите. До секциите няма да бъдат допускани хора с грипоподобни симптоми, съобщава NOVA.
Подготовка започна и в столичната зала „Арена Армеец”, където се очаква най-голямото струпване на хора в неделя, тъй като там ще пристигнат представители на над 600 изборни секции.
В деня на вота дълги опашки в коридорите на училищата няма да се допускат. Избирателите ще чакат на открито – пред вратите на сградата. И ще се пускат вътре поетапно.
„Влизащите гласоподаватели ще минават през централния вход на училището. След като гласуват, ще излизат през задния вход, който минава през двора”, обяснява Стоян Димитров, директор на 119 СУ.
Разлепени са и обозначителни стрелки, които разделят двата коридора – за влизащи и излизащи. Служители на училището ще следят дали всеки носи маска.
„Ще бъдат раздадени допълнителни маски на гласоподавателите, които нямат”, обясни още Стоян Димитров.
А вътре в класните стаи работата по подготовката на секциите ще продължи до деня на вота.
„Подредили сме чиновете за членовете на секционната комисия. Имаме готовите вече паравани, така наречени „тайни стаички” за гласуване”, показва още Димитров.
Когато влезе в секцията, всеки гласоподавател може да избере в коя от двете тъмни стаички да подаде своя вот. Едната е за гласуване с машина, а другата – за подаване на хартиена бюлетина. Условието и при двете стаи тази година е да няма перде, което да бъде докосвано от всички избиратели – вместо това входът им да гледа към стена.
До всяка машина за гласуване ще има гел, с който хората да дезинфекцират ръцете си преди и след докосване на картата и екрана.
Плексигласови прегради ще разделят членовете на комисията от избирателите. Преди да бъдат запечатани, класните стаи ще се дезинфекцират. Почистване ще се прави периодично и в неделя.
От здравното министерство са осигурили над 3 милиона предпазни маски, 1,5 милиона ръкавици и над 42 000 литра дезинфектанти за ръце.
Заради онлайн уроците на децата в повечето училища в страната са започнали подготовката си по-рано от обикновено, казват директори.
„По-лесна беше подготовката, хората са имали повече време, а неприсъственото обучение помогна за това”, заяви Димитрия Атанасова, директор на НУ „Г. С. Раковски”- Хасково.
Подготовка започна и на местата, в които районните комисии ще приемат протоколите. В столичната зала „Арена Армеец“ се очаква да се съберат над 1 500 души.
„По-различно е отстоянието, което сме направили на седалките. 1,5 метра една от друга за всяка комисия. Навсякъде ще има лични предпазни средства, в случай, че са загубили своите. Ще се опитаме да не допускаме струпване”, обясни Полина Витанова, секретар на 23 РИК.
А в центъра на Стара Загора бяха разпънати военни палатки. Причината – да се избегне струпване на членовете на секциите, които се очаква в неделя да носят протоколите от изборите. В палатките ще бъдат сложени столове и отопление за удобство на чакащите.
Утре предстои поставяне на урните и доставка на машините за гласуване и бюлетините./Dariknews.bg

Още по темата