Предупреждение: Европа трябва да се готви за втора вълна

Предупреждение: Европа трябва да се готви за втора вълна

Трябва да се надяваме на най-доброто, но да бъдем подготвени за най-лошото

Европейските държави е нужно да се подготвят за завръщането на новия коронавирус. Това заяви директорът на Европейското регионално бюро на Световната здравна организация Ханс Клюге, цитиран от ТАСС.

Специалистът изтъкна в Копенхаген, че трябва да се използва всяка възможност за подготовка за посрещането на втора вълна на COVID-19. Това трябва да стане както в нашите системи за оказване на помощ в извънредни ситуации, така и в системите за оказване на планова медицинска помощ.

„С други думи, трябва да се надяваме на най-доброто, но да бъдем подготвени и за най-лошото – завръщането на COVID-19“, заяви Клюге. Според него коронавирусът може да обхване отново цели страни, региони, градове и отделни области. Резултатите от това, което ни предстои, са пряко зависими от предприетите в настоящия момент мерки.

Според Клюге епидемията от COVID-19 продължава да се намира в активна фаза в много страни по света. Медицинските служби не трябва да отслабват своята бдителност след възвръщането към нормалния живот. Той призова държавите да продължат с тестовете и ако се даде положителна проба, да се проследят контактите на заразеното лице. До момента в света има 450 хиляди жертви на СОVID-19, сочат данните на университета „Джонс Хопкинс“. В Европа най-много жертви има във Великобритания, Италия и Франция.

Източник: Fakti.bg

Още по темата