Ако записът е истински, ще има сериозно разклащане на държавността, смята Любомир Стефанов

Ако записът е истински, ще има сериозно разклащане на държавността, смята Любомир Стефанов


„Ако достоверността на записа се потвърди, няма да бъдем свидетели само на буря в чаша вода, а на по-сериозно разклащане на държавността, тъй като това е директен удар срещу водещи институции и техните лица – премиер и президент“. Това каза пред БНР политологът Любомир Стефанов в коментар на брифинга на премиера Бойко Борисов и управляващата партия ГЕРБ заради скандалния запис и снимки, изтекли в социална мрежа, които Борисов определи като компромати и манипулации.

Тези атаки с подобен тип гротески, колажи и есемеси ще продължат, прогнозира политологът и уточни, че желанието на управляващите за присъединяване в ERM II и засилването на позициите в НАТО със сигурност не се харесва не само в България, но и извън страната.

По думите на политолога, ако ни е ясно кой е автор на изтеклите запис и снимки, мотивите, целите и каналите на постигане ще се подредят. „Въпросът е прокуратурата да установи с всички възможни експертизи дали са реални тези записи, или са сглобени и манипулирани. Притесненията започват да нарастват право пропорционално на тяхната истинност. Премиерът Бойко Борисов си има прочит на тези неща, естествено политически, защото той е и лидер на най-голямата партия ГЕРБ, и има интерес във всяка една ситуация да натрупа политически дивидент. Същото важи и за техните опоненти“, коментира политилогът.

Любомир Стефанов каза още, че ако снимките са истински, това е пробив в националната сигурност, тъй като става дума за личното пространство на премиера в свободното му време, това значи, че НСО е пробита. „Дали е проява на лош вкус, или политическа атака, или заплаха за националната сигурност, каквото смятам, че е пробивът в личния кръг на премиера, това службите трябва много бързо да установят откъде идва, ако има такъв, а не е монтаж“, заяви политологът.

Той коментира, че всеки път, когато се говори, че напрежението между Бойко Борисов и Румен Радев е достигнало критичната си точка, те отново успяват да ни изненадат.

Според Стефанов ефектът от изтеклите запис и снимки е, че стресирайки публиката, те не ѝ дават възможност да се замисли, че поради абсурда си това няма как да не е истина. 

Още по темата