Забележките към българските европрокурори са само първия

Забележките към българските европрокурори са само първия


Българската прокуратура не разбира мисията, целите и задачите на Европейската прокуратура, смята Душана Здравкова, бивш съдия, подала оставката си от системата в знак на протест срещу кадрово назначение през 2011 година. 

Коментарът й идва, след като преди дни стана ясно, че Европрокуратурата има забележки към 7 от 10 български кандидати, номинирани за работа в институцията, ръководена от румънката Лаура Кьовеши.

Според Здравкова това е безпрецедентно и с други кандидатури не се е случвало до момента.

„Бележките в коментарите към върнатите кандидатури показват това неразбиране на задачите на Европейската прокуратура, защото изпраща хора, които няма да могат да си свършат професионално задълженията, които те биха имали като делегирани прокурори“, заяви екссъдийката пред БНР. 

По думите й голямото разминаване е в структурата на нашата прокуратура, във вижданията и действията на главния прокурор и неговите подчинени, както и в това, което очаква от нас Европейската прокуратура.

„Българската прокуратура все още е по сталински модел, в която основно е единоначалието и субординацията. Няма как тя да направи друг вид преценка и да бъдат избрани други кандидати. Това е дълбоката тревога. Тази първа крачка за България по пътя на Европейската прокуратура е фалстарт“, подчерта Душана Здравкова. 

Според нея това ще е само първият „шамар“, защото предстоят още, свързани с корупция и измамите с евросредства.

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ще обсъди на заседанието си следващата сряда писмото от европейския главен прокурор  Лаура Кьовеши, с което се изисква допълнителна информация за българските кандидати за европейски делегирани прокурори. 

Още по темата