ЕК: Ваксина за всички едновременно, пропорционално на броя на жителите

ЕК: Ваксина за всички едновременно, пропорционално на броя на жителите

Ако Европейската агенция по лекарствата (EMA) одобри ваксината на Pfizer-BioNTech на 21 декември, Европейската комисия ще позволи ваксината да бъде пусната на пазара в рамките на два дни, заяви днес говорителят на ЕК Ерик Мамер, цитиран от БГНЕС.
Той подчерта, че позицията на ЕК е, че ваксинацията трябва да започне координирано и възможно най-скоро след потвърждаване на ефективността и безопасността на ваксината. Според Мамер ЕК е готова да подкрепи разпространението на ваксината срещу COVID-19 във всички страни-членки на ЕС едновременно и пропорционално на броя на жителите.
„Първият кръг от ваксини ще бъде разпространен във всички държави-членки пропорционално на броя на жителите. Това е най-справедливият начин за всички”, каза Мамер.
Междувременно заместник-шефът на Еврокомисията Маргаритис Схинас определи ваксината срещу коронавируса като „коледен подарък”.
„Ваксината е коледен подарък за всички граждани на нашия континент”, каза Схинас в интервю за в. „Република”. Той подчерта, че одобрението на ваксината ще отнеме само два дни, при положение че такава работа обикновено отнема два месеца на европейските институции./ Вести БГ

Още по темата