Поляците гласуват на втория тур от президентските избори в Полша

Поляците гласуват на втория тур от президентските избори в Полша


В Полша гласуват на втория тур от президентските избори, но според всички анализатори резултат е труден за прогнозиране. Двамата кандидати – президентът Анджей Дуда и кметът на Варшава Рафал Тшасковски, са с изравнените според социологическите изследвания въпреки победата на държавния глава на първия тур.

Поляците гласуват в 27 000 изборни секции, които са отворени до 21 ч. (22 ч. бълг. време), съобщава ТАСС. Според прогнозите изходът от тези избори ще зависи в голяма степен от избирателната активност. Преди две седмици гласуваха 64.5% от имащите право, а това е било най-високото ниво от 25 години насам, а числата показват, че активността обикновено е по-висока при гласуването на балотаж, отбелязва ДПА.
Пред урните ще се яват около 30 млн поляци, от които 520 000 са в чужбина. Заради пандемията изборите се провеждат  на смесен принцип – по класическия начин в секциите, и по пощата – за лицата под карантина и за всички желаещи, подали необходимото заявление и получили по пощата специални пакети за гласуване. Данните показват, че близо 674 000 човека са се възползвали от възможността да гласуват дистанционно, включително мнозинството от пребиваващите в чужбина, отбелязва в свой коментар ТАСС.

Веднага след приключването на гласуването се очакват първите екзитполове, като тяхната допустима грешка е 2 процента.

Окончателните официални резултати се очакват най-рано в понеделник вечер. Централната избирателна комисия разполага с 48 часа за публикуването им.

С население от 38 милиона души Полша се нарежда на 34-то място в света по население и като шестата най-многолюдна страна членка на Европейския съюз.

Падането на социализма в Източна Европа през 1989 г. дава началото на т.нар. „Трета полска република“.

Полша е представителна демокрация. Формата на управление е полупрезидентска република (премиерско-президентска система). Президентът е държавен глава, избира се от народа и има мандат от 5 години. Той назначава министрите според предложенията на министър-председателя. Настоящият президент е Анджей Дуда. 

Законодателните функции се изпълняват от двукамарния парламент, който се състои от 460-членния Сейм (долната камара) и 100-членния Сенат (горната камара). Според конституцията на Полша, приета през 1997 г., в парламента, с изключение на две гарантирани места за малки етнически партии, могат да участват само политически партии, получили поне 5% от гласовете на избирателите.

Изпълнителна власт има министерски съвет начело с министър-председател, обикновено представител на мнозинството в сейма. Правителството се назначава от президента по предложение на министър-председателя. Президентът се избира от народа на всеки 5 години и е държавен глава на страната.

Още по темата