Румен Ненков: И Радев, и Гешев нарушават Конституцията

Румен Ненков: И Радев, и Гешев нарушават Конституцията

И президентът Румен Радев, и главният прокурор Иван Гешев нарушават Конституцията. Това каза в „Тази събота“ бившият конституционен съдия Румен Ненков.
„Президентът като институция няма право да иска оставка на правителството и да каже, че му няма доверие. Президентът и правителството имат общи ангажименти по отношение на външната политика и националната сигурност. Той е длъжен и трябва да критикува правителството, но не може да му иска оставката“, заяви Ненков.
Нарушаването на Конституцията от страна на Иван Гешев, по думите на Ненков, се състои в това, че публикувал флашки и разговори, което е „абсолютно противоконституционно“.
Румен Ненков попита къде е бил председателят на ВКС Лозан Панов, който е можело да реагира.
„Той не го направи, защото и той в началото на мандата си се държа като политик. И той се позоваваше на незаконно и противоконституционно събрани флашки и разговори. Сега, когато това го прави прокуратурата и то по конкретни дела, Панов трябваше да свика общото събрание на Наказателната колегия на ВКС и да каже при какви условия прокуратурата може да разкрива данни от досъдебното производство, което по Конституция и закон е закрито“, обясни бившият конституционен съдия.
„Може би от неопитност или от незнание Гешев направи поредица от грешки. Той си позволи изказвания да определя кой политик е добър и лош. Висши магистрати искат да бъдат третирани като магистрати, но се държат като политици. Затова няма да бъдат уважавани“, каза още Румен Ненков./Новините БГ

Още по темата