Дъбокият срив на Bitcoin подкопава доверието в криптопарите

Дъбокият срив на Bitcoin подкопава доверието в криптопарите


Мощните продажби на Bitcoin пораждат опасения, че балонът на криптовалутите е напът да се спука. Виртуалната монета загуби 26% от пазарната си оценка на 10 и 11 януари – най-дълбокият двудневен срив от март 2020-а. След като падна с 20% по време на часовете на нюйоркската си търговия на 11 януари, цената на дигиталната валута продължи да се колебае скокообразно. Bitcoin е загубил 185 млрд. щ. долара от оценката си от 8 януари насам. Тази стойност е по-голяма от пазарната капитализация на 90% от индивидуалните компании, чиито акции са включени в борсовия индекс S&P 500. Тепърва ще се изяснява дали това е началото на по-широка корекция. Факт е обаче, че параболичният ръст на цената на цифровите пари е прекъснат, което може да се приеме като сигнал за дълбок обрат. 

Bitcoin поскъпна с над 800% през последната година, връщайки спомените от криптоманията от 2017-а. Цените достигнаха почти до 42 хил. щ. долара на 8 януари, като дребните търговци и инвеститори от Улстрийт се надпреварваха за парче от тортата. Поскъпването беше параболично, а всяка парабола свършва със „солена корекция“. По оценка на експерти, ако Bitcoin продължи възхода си в дългосрочн план, тези остри обрати ще продължат да го следват със спадове в рамките между 30 и 60 процента. И това ще се случва нееднократно. 

Bitcoin потъна до 30525.39 щ. долара на 11 янури на платформата CoinDesk, а другите критпотавлути се обезцениха още по-силно. В обедните часове на 12 януари Bitcoin се търгуваше в близост до 36 хил. щ. долара. 

Според Скот Майнърд – главен инвестиционен директор на Guggenheim Investments – е дошло време „да се махнат част от парите от масата“, защото параболичният ръст на монетата в краткосрочен план е неустойчив. В края на миналия месец Мйнърд „пророкува“ ръст на Bitcoin до 400 хил. щ. долара. 

Самоотвержените фенове на криптовалутата твърдят, че поскъпването този път се различава от предишните цикли на възход и падения, защото активът вече е натрупал опит, наложил се е дори сред институционалните инвеститори и все повече се припознава като застраховка срещу слабост на долара и инфлационния риск. Отявлените критици на Bitcoin пък смятат, че виртуалната монета няма никога да бъде истинска валутна алтернатива.  

Предвид огромния брой инвеститори, които се надяват да забогатеят от криптопарите, активът отново попадна в полезрението на регулаторите. На 11 януари финансовият надзорник на Великобритания пусна предупреждение до клиентите, които очакват тлъсти печалби от виртуалните пари: подгответе се да загубите всичко.

В специално изявление Агеницята за финансов контрол посочва, че „инвестирането в криптоактиви или инвестиции и кредитиране, свързани с тях, включва и поемането на много висок риск за парите на инвеститорите“. Опасенията на надзорника обхващат високите колебания на цените, сложността на предлаганите продукти и липсата на регулаторна защита на потребителите на повечето продукти.

Още по темата