Русия и България водят преговори за възстановяване на полетите

Русия и България водят преговори за възстановяване на полетите


България и Русия водят преговори за възстановяване на полетите между двете страни. Тока казва вицепремиерът по икономическата и демографската политика и министър на туризма  Марияна Николова в интервю за ТАСС преди работното посещение в Москва. Тя ще бъде в столицата на Руската федерация от днес до 10 септември.

„Отварянето на границите и възстановяването на полетите между двете страни е въпрос на преговори и желание, което трябва да бъде изразено и от двете държави. Българските авиационни власти вече са потвърдили пред руските си колеги своята готовност националния авиопревозвач да възобнови полетите веднага след получаването на разрешение за възобновяване на международните полети към България от Русия. Между авиационните администрации на двете страни се води оперативна кореспонденция по този въпрос. „Искам да отбележа, че  за полетите от международните летища на територията на България няма ограничения, но в съответствие с разпореждането на Министерството на здравеопазването съществува временна забрана за влизане на територията на България от граждани на различни страни във връзка с пандемията. Нашите руски партньори са официално уведомени за това“,  подчертава министър Николова.

Малко закъсняло е това посещение – на 1 септември се откри учебната година в Русия. И да започнат полети най-много да дойде някой руснак да си нагледа вилата на Черно море. 

Туризмът най-много пострада от строгите ограничения за пътувания между страните, въведени във връзка с разпространението на коронавируса. „Най-важната предпоставка за възстановяване на международния туризъм и на туристическия отрасъл е отварянето на границите и свободата на придвижване. На европейско ниво започна поетапна отмяна на ограниченията, а започнаха и дискусии за координирано отваряне на границите на Европейския союза“, отбелязва министър Николова. 

В хода на всички обсъждания са обобщени общи критерии за оценка на епидемиологичната ситуация, така че да може да се  включват и изключват от списъка всички страны, на чиито граждани е разрешен достъп в Европейския съюз. Вече такива ограничения няма за Австралия, Канада, Грузия, Япония, Нова Зеландия, Руанда, Южна Корея, Тайланд, Тунис, Уругвай и Китай. Списъкът с трети страни с отчитане на актуалните данни за епидемиологичната ситуация регулярно се актуализира. 

„България взема активно участие в тези дискусии, които са много важни за нашата страна и създават условия за възобновяване на международния туризъм“, казва министър Николова и изразява надежда за скорошно отваряне на границите на Евросъюза за руски граждани.

Данните от Националния статистически институт показват, че през юли само 3442 руснаци са пътували до България. От тях 1564 човека са били тук за почивка и екскурзия, 551 са дошли със служебна цел, а 1327 са посетили страната ни по друг повод. 

А през миналата година над 450 000 руснаци (-12%) са пътували до България и Русия е сред десетте страни с най-много туристи у нас. 

Още по темата