Ливанец с бразилски паспорт стои зад кокаина, който изплува от Черно море

Ливанец с бразилски паспорт стои зад кокаина, който изплува от Черно море

Ливанецът с бразилски паспорт Джоузеф Нур Еддин Насрала, по прякор Шейха, е босът на канала за трафик на кокаин, който изплува във водите на Черно море през април м.г, пише в.“24 часа“. Той е един от 17-те обвинени за рекордното количество от луксозната дрога, която български и румънски полицаи събираха от плажовете. Пакетите бяха увити в спасителни жилетки. По разследването работиха български прокурори и антимафиотите от ГДБОП, но делото ще бъде в Румъния, защото на нейна територия е трябвало да акостира лодката с общо 2 тона кокаин, която се обърна до устието на Дунав.

На 26 март 2019 г. румънската полиция показа пакетите с наркотици, увити със спасителни жилетки и събрани от бреговете на окръга Тулча.

Две седмици по-късно, на 9 април, 150 пакета с тегло 170 кг изплуваха и на българския бряг до Шабла.

На 11-и морето донесе още 25 кг чист кокаин на плажа на Слънчев ден до Варна, а 5 дни по-късно още 16 пакета с 18 кг край залива Болата и курорта Русалка. Тогава започна междуднародното разследване за трафик на кокаин от Южна Америка към Европа.

Организаторът Джоузеф Нур Еддин Насрала е един от най-големите наркобарони в Бразилия. Той е обвинен задочно, защото през ноември м.г. е арестуван в Бразилия, за да излежи присъда от 22 г. за трафик на кокаин по друго разследване. В родния му Ливан има 5 доживотни присъди за дрога.

Планът на Джоузеф Насрала да достави кокаина е от декември 2018 г. Стоката била на склад и търсил купувач. През януари 2019 г. се свързал с т.нар. “Балкански картел” в Сърбия и договорил да достави кокаина на тях. Пакетите били в склад близо до пристанището Белем в Бразилия. Натоварени са в малки лодки, които ги доставили на борда на кораб. Той отпътувал от Бразилия към Турция на 1 март 2019 г. Според румънската прокуратура 300 кг от дрогата останала за банда в Турция, ангажирана с трафика към Европа. Предполага се, че останалата част е натоварена на друг кораб – “Сормовски 121”, който прекосява Черно море до територията на Румъния. На борда му кокаинът е преопакован в нови пакети с различно лого.

Те са натъпкани в торби, които били завързани за спасителни жилетки. Оставени са да плават близо до брега на 17 март. Вземат ги хора на испанския мафиот Леон Паласиос Рубен Педро, но те са наети от “Балканския картел” с централа в Сърбия. В екипа са петима румънци, четирима испанци и един украинец. Към тях се присъединили и трима сърби. Хората на Леон Педро са специалисти по откриването на кокаин в морето и превозването му до бреговете. Сред тях имало и професионални водолази.

На 18 март, повече от 24 часа след като наркотиците са били оставени да плават, румънски граничен патрул на Дунав забелязал две лодки, които се насочили към делтата на Дунав. Спрели едната. Оказало се, че няма разрешително да плава. Пуснали я срещу подкуп от 3 хил. евро и сега също са обвиняеми. Малко по-късно една от лодките се преобърнала заради тежкия товар. Така във водите на Черно море попаднали над 1,8 тона кокаин.

Те спасили около 30 от пакетите, натоварили ги в микробус. Оставили возилото на паркинг в малко село до устието на Дунав. Оттам трябвало да ги вземат двама шофьори, които работят за сръбския гангстер Предраг Стоич.

Вечерта на 21 март шофьорите пристигнали, за да преместят наркотиците. Намерили само 30 пакета, които колегите им успели да спасят, а очаквали стотици. Скарали се помежду си. Взели стоката, претоварили я в техните автомобили и потеглили. Единият шофьор бил арестуван в Румъния, а другият – на границата със Сърбия.

Част от водолазите, които прибрали кокаина от морето, също били задържани в Румъния.

Другата лодка, с която водолазите събрали кокаина, успяла да акостира на брега и дрогата влязла на пазара в Европа. Предполага се, че и тя била натоварена със същото количество – около 1,8 тона.

Сръбските мафиоти Ненад Цветкович и Тоде Кристич, както и Предраг Стоич също ще бъдат съдени, но те не са на върха на организацията “Балкански картел”, която стои в основата на трафика.

Стоич твърдял пред разследващите, че е работил за мафиотите от “Балканския картел” Игор Дедович и Давор Трайкович, които са финансирали закупуването на кокаина от “Шейх” Насрала и контрабандата му до румънския бряг. Двамата обаче няма да бъдат съдени.

43-годишният Игор Дедович беше убит през януари 2020 г. в Атина. Той и приятелят му Стефан Стаматович бяха разстреляни брутално в ресторант, докато вечерят със съпругите и децата си. Покушението е няколко месеца след залавянето на кокаина от едната лодка, обърнала се на брега. Дедович често посещавал Бразилия, където се предполага, че се е срещнал с ливанеца.

През 2018 г. мафиотът е осъден на две години затвор за притежание на незаконно оръжие. Тогава полицията открива цял арсенал, заровен под земята, а по него е имало ДНК на Дедович. Той и кумът му се опитали да ликвидират член на конкурентната структура, позната като клана “Кавач”.

Игор Дедович и Давор Трайкович са платили половината от цената на кокаина, иззет в Румъния. Дедович и Трайкович, който си сменил името след провала на пратката, са добре известни на полицията в цяла Европа. Трайкович трайно се покрил след убийството на партньора му. По данни на службите в родината му живее в Русия, където имал няколко апартамента и ресторант. Отдавна е разследван за трафик на кокаин от Южна Америка към Европа. Няколко пъти е арестуван в Сърбия, но не е осъждан.

Източник: Actualno.com

Още по темата