Кметствата със свой бюджет от Нова година

Кметствата със свой бюджет от Нова година

Кметства ще разполагат със собствен бюджет през 2021 година, а общинските съвети, при приемането на бюджета на общината, вече ще са задължени да одобрят и конкретни разходи за кметствата. В същото време  кметът на общината трябва своевременно да предоставя тези средства през годината.  Това реши Народното събрание при гласуването на второ чете на Закона за бюджета за 2021 година.
Законът предвижда още, че кметовете на кметства ще могат да участват и в комисиите, които разглеждат офертите по обществените поръчки за населеното им място, в комисиите по въвеждането на строежите в експлоатация, както и да участват при съставянето на актове за нарушения при строителството.
Тези предложения бяха направени от Сдружението на кметовете на кметства в България още преди четири години при учредяването на организацията в Карлово, коментира кметът на Калофер Румен Стоянов, който е председател на сдружението.
Също така, 30 на сто от арендите, наемите и други приходи при ползването на горите, в т.ч. за дървесина и при разпореждането с общински имоти и др., ще отиват за изпълнение на дейности в малките населени места, се казва още в закона.
Това решителна стъпка в децентрализацията на финансовата власт в местното самоуправление, добави още Румен Стоянов.
Кметовете на кметства  и кметските наместници сме удовлетворени от това решение, добави Румен Стоянов. В продължение на четири години ние отстоявахме тези искания с редица инициативи и срещи, които бяха отразявани и от „Марица“. През това време имахме срещи и обсъждания на тези искания с премиера Бойко Борисов и с народни представители, с президента Румен Стоянов, с експерти, с независими организации. Получихме подкрепа от тях и увереност, че исканията ни са основателни, добави още Стоянов. Още вчера след гласуването на тези текстове в закона получих много обаждания от колеги, които са членове на сдружението, от колегите от съседните населени места от нашата община.
Стоянов смята, че във всяко населено място има общински обекти, които се отдават под наем или аренда и тяхното добро управление наистина ще носи приходи на съответното населено място.
Според него участието на кметовете на кметства в комисиите, които разглеждат офертите по обществените поръчка  на населеното място и в комисиите по въвеждането на строежите в експлоатация, както и при съставянето на актовете за нарушения също ще спомогне за доброто управление на населените места. Кметът на Калофер заяви още, че веднага ще поиска от общината информация за гаранциите при  ремонт на главната улица „Калифер войвода“, извършен през 2015 година. Улицата вече е с компрометирана  настилка и ако все още гаранциите за този ремонт са валидни ще поиска „Калифер войвода“ да ремонтирана според тези условия./ Вестник Марица
 

Още по темата