От понеделник – 14 дни карантина за всички, пристигащи във Великобритания

От понеделник – 14 дни карантина за всички, пристигащи във Великобритания


Карантината за пристигащи от чужбина във Великобритания, която ще бъде въведена на 8 юни, е от решаващо значение за предотвратяване на втора вълна на зараза с коронавирус в страната, заявиха вътрешният министър Прити Пател и министърът на транспорта Грант Шапс, предаде Ройтерс.

„От понеделник, хора, пристигащи в Обединеното кралство, ще трябва да се изолират за 14 дни“, написаха двамата министри в лондонския в. „Телеграф“ късно снощи.

Всички пристигащи от чужбина, включително британци, ще се изолират за две седмици и ще предоставят подробни данни къде ще прекарат карантината.

Пател и Шапс предупреждават, че ще има проверки и ще бъдат налагани глоби, но посочват, че има редица погрешни спекулации относно въвеждането на мерки за защита на общественото здраве на границата.

Министрите заявяват, че за момента тестове за Ковид-19 или бързи тестове с премерване на температурата не са ефективни, тъй като заразени пътници може да нямат никакви симптоми и тестовете да не дадат резултат, ако изследваният току-що се е заразил.

Ето защо е правилно да искаме от хората, които пътуват към нашата страна, да следват мерките, които нашите собствени граждани предприемат, за да продължи спирането на разпространението на вируса, подчертават Пател и Шапс.

Правителството ще прегледа мерките и в момента работи с транспортната индустрия относно въвеждане на споразумения с други държави, когато ще бъде безопасно това да се направи, допълват двамата британски министри.

Още по темата