Борисов: Да протестират, но да не пречат на хората, които работят

Борисов: Да протестират, но да не пречат на хората, които работят


Премиерът Бойко Борисов се обяви против затварянето на ключови кръстовища от протестиращи. В поредно лайф излъчване от джипката Борисов разкритикува този ход на недоволните от управлението му, развивайки тезата, че и другите хора имат права.

„Изключително съм разтревожен от това, което МВР докладват, защото никой не е срещу протестирането. Но да се затваря движението, да се пречи на хората да ходят на работа, да си закарат децата. Има свобода на движение, провокират се полицаите с цел. Никой не им пречи пред Министерски съвет, където искат, но и другите граждани имат права. Никой не трябва да търпи обидите им. А те много обидчиви. Аз не съм си позволил никой да обидя“, коментира министър-председателят, визирайки смятаните за организатори на протеста – т.нар. „Отровно трио“ – Арман Бабикян, Велислав Минеков и адв. Николай Хаджигенов. 

В сряда част от ключовите булеварди в София бяха блокирани за различни периоди от време. Малко след 12:00 часа протестиращи блокираха за кратко кръстовището на булевардите „България“ и „Иван Е. Гешов“, след което го освободиха и се насочиха към НДК в посока ул. „Фритьоф Нансен” и продължиха към „Триъгълника на властта“. Част от сформираното шествие на протестиращи се насочи към „Петте кьошета“, където също имаше блокада на кръстовището. Към 14.00 часа група протестиращи блокираха възловото кръстовище на „Орлов мост“ в столицата, след като част от тях напуснаха протеста пред правителствената сграда. Други – с чадъри и палатки, пък затвориха булевард „Цар Освободител“ . Част от участниците в антиправителствения протест се отправиха и към Софийския университет „Свети Климент Охридски“, където кръстовището също е блокирано за движение. Блокираха за кратко кръстовището на бул. „Цар Освободител“ с ул. „Г. С. Раковски“ при руската църква. По-рано днес блокада бе направена и на кръстовището на булевардите на столичния бул. „Александър Малинов“ в квартал. „Младост“. В крайна сметка трасето беше отпушено, но протестиращите се заканиха, че ще има нови пътни блокади по-късно през деня.

„Моля ви оставете кръстовищата, отидете в Бояна, на Секвоя. Оставете хората намира“, призова още Борисов. 

Той остро атакува т.нар. Отровно трио заради твърдения на Арман Бабикян, че тази вечер в резиденция Евксиноград Гешев и Борисов щели да се разберат кой пръв да подаде оставка. 

„Раздаването на пари от нашите пари за гражданите също не е нищо друго освен замазване на очи. Надявам се, че тази вечер в Евксиноград г-н Гешев и г-н Борисов ще могат да се разберат кой пръв да подаде оставка“, каза пред БНТ Бабикян по-рано през деня.

„Току-що разбрах за поредната лъжа на триото, че съм в Евксиноград заедно с главния прокурор Гешев. Главният прокурор нито съм го виждал, нито съм го чувал. Доколкото знам днес имат събиране на прокурорската колегия на ВСС. Като лъжат поне малко да имат срам. Не може всичко да ти е лъжа. Ако всичко е лъжа, накрая няма кой да повярва на истината“, каза в отговор Борисов. 

Лайф излъчването от премиерската джипка приключи с нервен изблик от негова страна. По адрес на Бабикян той заяви: „Спри да лъжеш. Помня как идваше и се молеше за три милиона и половина за кампания“. След това Борисов нареди на пиара си Севделина Арнаудова да спре излъчването си, защото е ядосан и ще си изпусне езика.

Още по темата