Ще го бъде ли морето? Четири спешни задачи за служебното правителство

Ще го бъде ли морето? Четири спешни задачи за служебното правителство

Летищата Варна и Бургас, представителите на чуждите туроператори у нас и големите хотелиери предлагат спешни мерки за спасяването на летния сезон 2021 г. Те изпратиха писмо до служебния Министър-председател ген. Стефан Янев и до служебните министри на туризма доц. Стела Балтова, на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, и на външните работи Светлан Стоев. Бизнесът иска график на дейностите, които ще бъдат изпълнени в туризма за период от 2 месеца, през който ще действа служебното правителството.
Въпреки, че официалното начало на Лято 2021 беше анонсирано за 1 май, повечето хотели по Черноморието все още не са отворили, а туроператори на основни за входящия ни туризъм пазари анулираха полетните си програми до края на месец юни.  В тази трудна обстановка туристическия бизнес иска решение на четири основни и спешни задачи:
Облекчен режим на влизане на туристи от 1 юни 2021 г. и протокол за действие в случай на турист с установен COVID-19. Министерството на здравеопазването да допусне с цел туризъм на граждани от всички страни, вкл. Европейски съюз, Великобритания, Русия, Израел, Беларус, Молдова, Украйна и всички други ключови за входящия туризъм по българското Черноморие и туристи да бъдат допускани на територията на страната свободно и с допълнение, че децата до 16 годишна възраст могат да влизат свободно на територията на страната, без необходимост от тестване.
Необходимо е Министерството на туризма да изработи протокол и ясни мерки за действие от всички страни в туристическия сектор в случай на турист с положителен PCR или антигенен тест. Министерство на външните работи спешно да обсъди възможността за възстановяване на полетите от/до Русия и да започне улеснена процедура по издаването на визи на руски граждани с цел туризъм. България трябва да се възползва максимално от уникалния шанс, който ни се предоставя в момента във връзка с временното преустановяване на Турция като туристическа дестинация в Русия.
      Спешна масирана дигитална и офлайн маркетингова кампания на основните емитиращи пазари: Русия, Германия, Великобритания, Полша, Чехия, Унгария посредством:
–          Министерство на туризма да инвестира бюджета за реклама за 2021 г. в активна маркетингова кампания на България като безопасна и атрактивна туристическа дестинация за лято 2021, която да се осъществи с незабавен ефект и да продължи в периода май-август 2021
–          Специално внимание към пазар Русия с цел да се възползваме от благоприятната ситуация и да възстановим възможно най-бързо този водещ пазар.
Активно участие на аташетата по туризъм към посолствата ни в Германия, Полша, Русия, като заинтересованите страни в туристическия бранш ще съдействат с предоставянето на рекламни материали
Заинтересованите страни в туристическия бранш сме готови да подпомогнем усилията на Министерство на туризма чрез организиране и провеждане на експедиентски турове на туроператори и турагенти от основните входящи пазари и журналистически турове от водещи световни медии. Силно сме заинтересовани да работим съвместно с Министерство на туризма за координиране на основните послания и най-ефективните канали за такава кампания.
Организиране на приоритетна ваксинация на заетите в туризма от Министерство на здравеопазването и комуникирането й към емитиращите пазари от страна на Министерството на туризма.
Създаване на достъпна и ефективна инфраструктура за COVID-19 тестване на туристите от страна на Министерството на здравеопазването. Ако бъде изпълнена заявената към момента полетна програма на летища Бургас и Варна, за пиковите месеци на лято 2021, очакваме около 250 000 пристигащи пътници на летище Бургас и около 125 000 на летище Варна, като очакваме голяма част от тях да имат необходимост от тестове за COVID-19 при заминаването си. Към момента черноморските ни курорти не разполагат с такава инфраструктура. Нека институциите да си дадат сметка, че в момента в цялата страна се правят между 10 000 и 15 000 теста ежедневно и до какво може да доведе липсата на своевременни мерки към изграждането на такава инфраструктура.
  Министерството на туризма възможно най-скоро да публикува условията за кандидатстване за държавната помощ за туроператори от 35 евро за Фаза III от мярката, периода от 1 юни 2021 г. С този маркетингов инструмент се открояваме от конкурентите ни, но за да го приложим успешно, е необходимо възможно най-бързо да получим одобрение от Европейската комисия и да комуникираме критериите за приложимост и кандидатстване по мярката.
Официалното писмо е подписано от Фрапорт Туин Стар Еърпорт мениджмънт АД (концесионер на летищата Варна и Бургас), Национален борд по туризъм, Албена АД,  Дестинейшън туристик сървисис ООД (представител на туроператорите DER Touristik и ITS, Германия и Австрия) ,МТС България (представител на германския туроператор FTI, британския Jet2Holidays и руския „Coral“), СЛР-холидей-сървис (представител на германския туроператор Schauinsland Reisen),Сънтурс (представител на германския туроператор Alltours), Съюз на собствениците в Слънчев бряг, Варненска туристическа камара и Бургаска регионална туристическа камара./Вестник Марица
 
 
 

Още по темата