Китай не вижда в Европа съперник и е готов да развива

Китай не вижда в Европа съперник и е готов да развива


Властите в КНР не виждат съперник в лицето на Евросъюза и са готови да развиват двустранното партньорство на основата на взаимната изгода. Това е заявил на годишната си пресконференция министърът на външните работи Ван И.

„Китай и Европа са обединени от широк кръг общи интереси. Взаимоизгодното сътрудничество беше и си остава основен лайтмотив в двустранните отношения. Ние не сме системни съперници“, казва той.

По думите на министъра, „Китай и ЕС са две важни сили в многополярния свят днес“. „Отношенията между нас носят равноправен, открит характер, не са насочени  против трети страни и  не са под ничие  влияние“, отбелязва Ван И. Той добавя, че „Китай е готов заедно с ЕС да положат  усилия за преодоляване на глобалните предизвикателства, да дадат  допълнителен импулс на решаването на световните проблеми, сред които са борбата с пандемиите, възстановяването на икономиките, изменението на климата, за да дадат своя принос  в развитието на международните отношения“.

Относно сътрудничеството със САЩ Ван И изразява надежда, че Вашингтон ще премахне неразумните ограничения пред него възможно най-скоро. Администрацията на Джо Байдън обаче вече даде индикации, че ще продължи с твърдия подход към Китай на предшественика си Доналд Тръмп, но ще го прави в координация със съюзниците си.

Властите в КНР безвъзмездно доставят ваксини на 69 развиващи се държави и на още 43 страни ги продават. „В рамките на инициативата COVAX ние сме обещали да предоставим 10 млн. дози от ваксината за удовлетворяване на потребностите преди всичко на развиващите се страни“, казва министър Ван И. По думите му „ваксината е  мощно оръжие срещу коронавируса и тя носи  надежда за спасение на живота“. Заедно с това КНР „непоколебимо се изказва  за достъпност до ваксините като глобално обществено благо“.

При осъществяването на доставките на съответните препарати от други страни, Китай  няма да се конкурира с тях на международния пазар. „Не е важно, дали става дума за китайската ваксина или този препарат е  разработен от други страни. Главното е продуктите да са надеждни и безопасни“, добавя Ван И.

Още по темата