Бандитите в Сандански спипани с хиляди евра и дрога

Бандитите в Сандански спипани с хиляди евра и дрога

На територията на Сандански и други селища в региона служители на ГДБОП и ТСБОП-Благоевград под ръководството Специализираната прокуратура и със съдействието на Дирекция „Жандармерия“ в МВР извършват действия по разследване на организирана престъпна група, създадена с цел за разпространение на наркотици в региона и страната, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.
Задържани са пет лица, за които са събрани доказателства, че са участвали в престъпната група, шести съпричастен с престъпната дейност изтърпява наказание по предходно осъждане. В хода на действията по разследването са претърсени 25 адреса и автомобили, извършени са и 10 лични обиска.
Намерени и иззети са наркотици, телефони, голямо количество пари – над 180 000 евро и 56 900 лева.
Според събраните до момента доказателства групата е действала от началото на 2017 г., като се е занимавала с разпространението на различни видове наркотици – кокаин, хероин, марихуана.
Досъдебното производство на Специализираната прокуратура срещу участниците в престъпното сдружение е образувано през юни 2019 г.
На 21 януари 2020 г. екипи на Гранично полицейско управление в Петрич задържат в село Баджово първите четирима участници в групата, които оказват съпротива и безуспешно опитват да избягат. В двете къщи, обитавани от участниците, са намерени и иззети 10 пластмасови бидона с общо 36,184 кг. с почистени сухи канабисови съцветия, подготвени за разпространение.
Четиримата задържани са привлечени към наказателна отговорност.
Останалите участници в групата, повечето от които криминално проявени, продължават престъпната си дейност до задържаето им на 23 юни 2020 г.
Предстои наблюдаващият делото прокурор да прецени колко от тях да бъдат привлечени към наказателна отговорност и спрямо кои да бъде поискано от Специализирания наказателен съд налагане на мерки за неотклонение „Задържане под стража“.
Процесуално-следствените действия по досъдбното производство продължават.
Едновременно с това, под наблюдението на прокуратурата, днес, 23 юни 2020 г., на територията на град Сандански и село Склаве се проведе и специализирана полицейска операция срещу т.нар. конвенционална престъпност. Служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“, Специализирани полицейски сили при ОДМВР – Благоевград и ПРУ – Сандански извършиха проверки на 12 адреса, 88 моторни превозни средства и 125 души.
Задържани са 5 лица. Повдигнато е едно обвинение за кражба (престъпление по чл.195, ал.1 т.4 от НК). Съставени са 5 акта за установени административни нарушения и са издадени 15 фиша по Закона за движението по пътищата.
В частен дом в града е открита суха, тревиста маса – канабис. Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл. 354 а, ал. 3 от НК./Вестник Марица

Още по темата