Проф. Витанов: Трета вълна на ковид – заразата до дни

Проф. Витанов: Трета вълна на ковид – заразата до дни

Предстоящата вълна на ковид-19 вероятно ще е най-тежката досега
„Ние ще изкараме тази седмица и още следващата ще доближим тези 1500 случая на ден. Ако се оставят нещата така, то ще започнат бързо да нарастват”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” по NOVA математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов.
По думите му  след броени дни може да се очаква трета вълна на заразата от ковид-19.
„Разпространението на вируса в един момент става преобладаващо дифузно. И тогава започват проблемите”, посочи математикът. Това вече се случва в Кюстендилска и Пазарджишка област. Близо до този момент са още Плевен, Бургас и Сливен.
„Смъртността от ковид-19 в България е проблем, защото народът е болен. Има едно леко и бавно намаляване в последните месеци. Нашите изчисления показват, че тя би трябвало да падне под 40 и да стигне някъде около 30 на ден, но това става много бавно”, отчете проф. Витанов.
Математикът уточни, че в момента базовото репродуктивно число на коронавируса е 1,12. Тоест всеки 10 заразени предават инфекция на още 11. Критичният момент настъпва, когато числото достигне 1,3. Това вероятно ще се случи някъде през следващата седмица.
Стигне ли се до там периодът на бавното нарастване на случаите ще приключи и те ще започнат рязко да се увеличават. Това стана през октомври и ноември, когато броят на заразените се покачваше експоненциално и базовото репродуктивно число се покачи до 1,9.
Проф. Витанов даде като пример Великобритания, където заради новата мутация на коронавируса базовото репродуктивно число достигна близо 3. Ако същото се случи и в България, това означава, че предстоящата вълна на ковид-19 ще е най-тежката досега с над 5 хил. новозаразени на ден.
Математикът посочи, че приблизително 900 хил. души в България вече са изкарали коронавирусната инфекция.
Когато ваксинираните срещу коронавируса в България достигнат 2 милиона, това силно ще ограничи разпространението на заразата, а при 3,5 милиона епидемията ще приключи./ Vesti.bg

Още по темата