Хаджигенов иска парламентът да изслуша Рашков и Стоилов

Хаджигенов иска парламентът да изслуша Рашков и Стоилов


„На 21.07.2021г. или в първия работен ден на 46-ото Народно събрание, незабавно след като положим клетва като народни представители, ще внесем искане за изслушване на Бойко Рашков, служебен министър на вътрешните работи, и Янаки Стоилов, служебен министър на правосъдието, относно внесено искане за предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор Иван Гешев.“ Това написа в профила си във Фейсбук избраният за депутат Николай Хаджигенов от „Изправи се! Мутри вън!“.

В публикацията той е отбелязал колегите си Мария Капон и Арман Бабикян.

В петък правосъдният министър Янаки Стоилов предложи на Висшия съдебен съвет главният прокурор Иван Гешев да бъде освободен предсрочно. А вътрешният министър Бойко Рашков изпрати до Стоилов доклад от над 100 страници за работата на главния прокурор. Докладът, по думите на правосъдния министър, съдържа данни за действия и бездействия на Гешев, накърняващи престижа на съдебната власт.

ВСС ще заседава на 22 юли, ден след първото заседание на новоизбрания парламент. Тогава ще бъде разгледано предложението за освобождаване на обвинител номер едно. Искането на Янаки Стоилов трябва да събере подкрепа от 17 гласа, за да постигне успех. Самият той посочи, че шансовете за това са минимални.

Още по темата