От „Има такъв народ“ казаха, че няма такъв мандат

От „Има такъв народ“ казаха, че няма такъв мандат


„От „Има такъв народ“ казаха, че няма такъв мандат“. Коментарът направи пред БНР политологът доц. Борис Попиванов. Той прогнозира, че най-вероятно ще има предсрочни избори в разгара на лятото.

По думите му това е първи случай в 30-годишната политическа история на страната, при който предсрочни избори има непосредствено след проведени редовни.

Според него партиите са продължили предизборните си кампании в 45-ия парламент. „Това упорито залагане на предизборно поведение в следизборни условия лишава повечето партии от основание да претендират за нещо повече“, посочи той.

Доц. Попиванов обясни, че има световна практика, според която след избори партиите започват да търсят възможност за съюзи, но у нас те са избрали другия подход – да продължат да се разграничават, което той определи като уникалност на 45-ото Народно събрание. 

Политологът акцентира, че краткият живот на този парламент няма да позволи да се направят никакви големи промени, освен в Изборния кодекс. „Както за прословутия План за възстановяване, така и по отношение на актуализацията на бюджета. По повечето социални и икономически въпроси, които засягат непосредствено живота ни, този парламент няма да има технологичното време да направи нищо. Така ще отлагаме проблемите“, коментира той.

Слави Трифонов се е готвил за трето място, допусна доц. Попиванов и определи втората позиция на ИТН в парламента като най-неблагоприятната позиция.

„При трето място, ще казва, че е против статуквото и да иска предсрочни избори. Ако беше на първо място, щеше да се чувства задължен да направи правителство. Второто място беше най-неблагоприятното за него и той не почувства способността да успее да сформира правителство, в което ИТН да има по-малко от необходимата парламентарна подкрепа“, обясни политологът. 

Той посочи, че президентът няма самоволно да бави връчването на втория и на третия мандат, но би могъл да направи това, ако в парламента се постигне договорка за спешно действие по няколко законопроекта, примерно по актуализацията на бюджета.

Още по темата