ОИК прекрати правомощията на кмета на Калояново

ОИК прекрати правомощията на кмета на Калояново

Общинска избирателна комисия в Калояново прекрати предсрочно пълномощията на кмета на община Калояново, който е осъден условно и е с влязла в сила присъда лишаване от свобода за умишлено престъпление от общ характер.
На свое заседание, проведено на 27.05.2021г, ОИК се е запознал с постъпилото писмо на ЦИК. На проведеното писмено и явно гласуване за освобождаването на Георги Георгиев са гласували всичките 10 члена на Общинската избирателна комисия в Калояново.
Кметът на Калояново бе избран на местни избори през месец ноември 2019 г. Година след това той бе заловен да шофира дрогиран, според обвинителния акт на прокуратурата.
ПБ Новинар припомня, че Георгиев беше осъден по бързото производство. След споразумение с прокуратурата, той получи условна присъда – 8 месеца лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок. Кметът остана и без шофьорска книжка.
Настоящото решение не подлежи на оспорване пред Административен съд Пловдив, съобразно правилата и сроковете на Изборния кодекс.Предстои на бъде назначен заместник -кмет на община Калояново, а след това с указ президентът да назначи дата за частични местни избори.
Въпреки, че Георги Георгиев направи самопризнания при залавянето си, той се отрече от тях, каза, че е бил подведен и манипулиран и отрича всякаква вина.

Съгласно член 27 от АПК би трябвало ОИК Калояново да провери допустимостта на искането за участието на заинтересованите страни в производството по издаването на индивидуален административен акт. Тоест има на лице висящо административно производство със същия предмет, пред същия орган и с участието на същата страна. Когато има наличие на висящо дело, което е в ход във Върховен административен съд, пак по същия казус, не би следвано ОИК Калояново да прескача решение на ВАС. Съгласно същият член от Закона всеки гражданин има право да обжалва на висша инстанция решение. Тоест ОИК Калояново би следвало да изчака 9 юни, когато ще има дело и решение на ВАС, коментира пред ПБ Новинар кметът Георгиев.

Още по темата