Американецът, осъден в Русия за шпионаж, няма да обжалва присъдата си

Американецът, осъден в Русия за шпионаж, няма да обжалва присъдата си


Американецът Пол Уилан, осъден в Русия за шпионаж, реши да не обжалва присъдата си и се надява скоро да бъде разменен срещу руски граждани, осъдени в САЩ. Това заяви неговият адвокат Владимир Жеребьонков, цитиран от агенция Интерфакс.

„Днес се срещнахме в следствения изолатор. Обсъдихме нещата и се реши да не обжалваме, защото (Пол Уилан) не вярва в руското правосъдие“, каза адвокатът му пред Интерфакс.

По-рано информиран източник съобщи за агенцията, че Москва и Вашингтон активно обсъждат възможността 50-годишният американец да бъде разменен срещу осъдените в САЩ Константин Ярошенко и Виктор Бут, граждани на Русия.

Уилан, който има паспорти от САЩ, Великобритания, Канада и Ирландия, бе задържан от руската Федерална служба за сигурност през 2018 г. в Москва. Според руските власти у него е била открита компютърна флашка със секретна информация.

Американецът не се призна за виновен и заяви, че е жертва на инсценировка, защото флашката, на която според него имало снимки от ваканция, му била дадена от руски познат. На 15 юни Московският градски съд го призна за виновен по обвинения в шпионаж и го осъди на 16 години лишаване от свобода в лагер със строг режим.

Още по темата