Почина Георги Коритаров – Горещите новини на Подбалкана

Почина Георги Коритаров – Горещите новини на Подбалкана

Почина Георги Коритаров. Журналистът бил покосен от COVID тази сутрин.
Вчера по обяд е бил откаран в болница „Токуда“, където е дал положителен PCR. Имал е и сърдечна недостатъчност.
Скръбната вест съобщи във фейсбук директорът на ТВ „Европа“ Георги Харизанов. Коритаров трудно дишал, не можел да се изкашля, сърцето му прескачало. Към обяд се влошил и го закарали в болница.
Коритаров е бил ваксиниран с първа доза и предстояло тези дни да му поставят втора, казал самият той на Харизанов.
Георги Коритаров е роден на 10 май 1959 г. в София. През 1979 г. завършва специалност славянска филология – сърбохърватски език в Софийския университет „Климент Охридски“.
Той владее сръбски, хърватски, руски, полски, английски и китайски, ползва и албански език.
С журналистика започва да се занимава от създаването на вестник „Демокрация“ като парламентарен репортер. По-късно работи за кратко във вестниците „Демокрация 91“ и „Континент“. От 1992 г. е в Радио „Свободна Европа“, където първо е политически репортер, а по-късно става водещ на предаванията „Радиожурнал“, „Светът в 13“, „Преди полунощ“ и „Балкански компас“.
През 2003 г. Коритаров е водещ на аналитичния преглед на печата „Блиц“, съвместно издание на Радио „Свободна Европа“ и телевизия Би Ти Ви в рамките на сутрешния блок „Тази сутрин“. В началото на 2004 г. обаче предаването спира, тъй като договорът за него изтича и не е подновен.
От началото на 2005 г. Коритаров е в Нова телевизия и Радио „Нова Европа“. По Нова телевизия води половинчасово токшоу, наречено „Коритаров Live“, което първоначално се излъчва късно вечерта, а по-късно става част от сутрешния блок на Нова телевизия „Здравей, България“ (за известен период сутрешният блок на Нова телевизия е в непрекъсната надпревара за рейтинг със сутрешния блок на Би Ти Ви, чието лице е Николай Бареков).
На 21 ноември 2008 г. е уволнен от Нова телевизия. Официалната версия за това е неспазването от страна на водещия на принципите на журналистическия плурализъм и използването на телевизионния екран за лични цели. Българският хелзинкски комитет из­лиза с дек­ла­ра­ция в не­го­ва за­щи­та.От 2010 до края на януари 2018 г. работи в телевизия „ТВ плюс“.
От 1 февруари 2018 г. е автор и водещ на предаването „Свободна зона с Георги Коритаров“ в телевизия „Европа“.
Ето какво пише Георги Харизанов във фейсбук по повод кончината на своя колега:„Скъпи приятели,Не знам как точно се съобщава такава вест. Не знам какво се казва, не знам как се проумява, не знам как се живее с нея.Вчера се смеехме в ефир.Днес разбирам, че повече няма да се видим.Няма да говорим.Няма да спорим.Няма да мислим заедно, да работим заедно, да четем и да пишем заедно.Щастлив съм, че бях малка част от живота на този велик човек. И той от моя.Ще се опитам да се усмихвам всеки път, когато се сетя за него. Но едва ли ще успявам.“
Поклон пред паметта му!
Източник: Вестник Марица
 

Още по темата