МВФ и световната банка призоваха богатите да помагат на най-бедните

МВФ и световната банка призоваха богатите да помагат на най-бедните


Двата най-големи кредитори в света – Международният валутен фонд и Световната банка, откриха годишните си срещи с подновен призив към богатите да помагат на най-бедните.

Директорът на Фонда Кристалина Георгиева апелира към страните да продължат да подкрепят работниците и предприятията и се обърна към Китай и частните заемодатели да направят повече, за да облекчат тежестта на задълженията на най-уязвимите държави.

Международният валутен фонд предвижда спад от 4,4 процента в световния брутен вътрешен продукт тази година. Въпреки прогнозата за възстановяване с 5,2 на сто догодина се очаква световната икономика да загуби 28 трилиона в производството през следващите пет години.

Директорът на Фонда Кристалина Георгиева предупреди:

„Пътят на всички страни за излизане от кризата ще е труден, неравен, несигурен и предразположен към спънки. Най много се тревожа за оттеглянето на подкрепата за работниците и фирмите преждевременно, защото това може да причини вълна от фалити и огромно нарастване на безработицата“.

Георгиева призова страните да инвестират в „зелени“ проекти и дигитална инфраструктура, за да се повишат производителността и доходите. Тя подчерта, че е изключително важно да се помогне на страните с ниски доходи да понесат товара на големия дълг, за да могат да продължат подкрепата за гражданите си.

През последните месеци картината стана по-малко ужасяваща, но ние продължаваме да прогнозираме най-лошата глобална рецесия след Голямата депресия, каза шефката на Фонда на пресконференция за откриване на годишните срещи на МВФ и Световната банка.

 

 

Още по темата