Даниел Вълчев: Дебатът не е за новата Конституция, а за мандата на ГЕРБ

Даниел Вълчев: Дебатът не е за новата Конституция, а за мандата на ГЕРБ


В момента няма дебат за нова Конституция, а има един-единствен дебат за това дали правителството и Бойко Борисов ще разберат, че легитимността им е твърде ниска и ще подадат оставка, или ще намерят първи, втори, трети, пети вариант, за да си довършат мандата. Това заяви пред БНР проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет на Софийския университет и бивш министър на образованието.

По думите му въпросът е чисто политически и в него няма нищо правно. „Такъв дебат изобщо не е бил откриван, а и не трябва да бъде откриван, защото измества основния въпрос. Всеки, който макар и за кратко е отворил този проект за Конституция, си дава сметка, че това е нещо нескопосано“, подчерта Вълчев.

Според него обаче писането на конституция не е свещен акт. „Конституциите идват, за да запечатат, да придадат институционална и правна форма на един политически процес, който вече е консумиран. Това не е чертеж, по който ще се развива обществото, а е снимка на вече промененото общество. Аз не мисля, че в България нещо кой знае колко се е променило, за да имаме нужда от нова Конституция“, посочи още бившият министър на образованието.

 

Още по темата