Добрият пример: Деца изобретиха стол, с който спортуваме, докато учим

Добрият пример: Деца изобретиха стол, с който спортуваме, докато учим

Стол, с който спортуваме, докато учим и заедно с това да заредим мобилното си устройство. Това създадоха учениците от клуба по роботика в СУ “Панайот Волов“ – Шумен.
Преподавателят Мария Желязкова разказва, че се е стигнало до този проект, след като анкета сред учениците показала, че липсата на движение е основно заради стоенето пред компютри и липсата на мотивация. „Каква по-добра мотивация да си заредиш телефона, който е много нужен в съвременния свят“, обяснява тя.
След като вече била поставена целта, била нужна само една екскурзия, която подсказала как да се осъществи прототипа на уреда. В употреба влезли стар стол от училище и колело, дадено от Захари Николов, който също е ръководител на клуба. След като разделили частите, а после ги събрали в нова конфигурация – стол с педали, изобретението проработило.
„Педалите и веригата са свързани с динамо и когато започнем да въртим, енергията, която създаваме се насочва към по-голяма батерия и оттам може да заредим телефон“, обяснява принципът на действие Станислав Якимов. Той допълва, че с колкото по-висока скорост се въртят педалите, толкова по-бързо се зарежда батерията.
За пълно зареждане на телефон са нужни около 6 часа въртене. Това са показали опитите на учениците, проведени от Магдалена Стоянова. „Докато въртим педалите и вършим работа, спортуваме и се чувстваме по-щастливи и доволни“, казва тя.
Младежите се надяват скоро такъв стол да има във всеки кабинет на училище „Панайот Волов“./Dariknews.bg

Още по темата