Турция предложи да охранява летището на Кабул

Турция предложи да охранява летището на Кабул


Турция е предложила да охранява и управлява летището в Кабул, след като силите на САЩ и други страни членки на НАТО се изтеглят от Афганистан, предаде Ройтерс. Американски представители обаче казаха, че Турция налага условия, които трябва да бъдат дискутирани на фона на предстоящата среща на президентите на двете страни Джо Байдън и Реджеп Тайип Ердоган другата седмица.

Турски представители посочиха, че са отправили предложението на срещата на НАТО миналия месец, когато САЩ и партньорите им договориха план за изтегляне на войските им от Афганистан до 11 септември след 20 години война срещу талибаните. С оглед на това решение Турция предложила да осигурява охраната на летището в Кабул и по този въпрос се водят преговори със САЩ и НАТО. Очаква се те да продължат следващата седмица по време на срещата на върха на алианса в Брюксел.

Действията на Турция по охраната на летището в Кабул може да допринесат за подобряването на отношенията между Анкара и Запада, които са силно обтегнати заради решението на турците да купят от Русия зенитно-ракетните системи С-400, както и заради споровете с европейски страни, породени от сондажите на Турция в Източното Средиземноморие.

Междувременно вчера турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви, че Турция може да запази военния си контингент в Афганистан, ако бъде предоставена политическа, финансова и логистична подкрепа от съюзниците. Той изтъкна, че ако посочените условия бъдат изпълнени, турските войници могат да останат на международното летище „Хамид Карзай“ в Кабул.

Американският президент Джо Байдън обяви, че американските войници ще започнат да се изтеглят от Афганистан от 1 май. Изтеглянето ще завърши до 20-та годишнина от терористичните атаки на 11 септември 2001 година. Очаква се от Афганистан да се изтеглят над 5000 войници на НАТО.

Още по темата