Световноизвестният оперен певец Камен Чанев почина от Covid-19

Световноизвестният оперен певец Камен Чанев почина от Covid-19

Световноизвестният оперен певец Камен Чанев е починал от коронавирус, съобщи БНТ. Той е бил диагностициран с Covid-19 и приет за лечение в болницата в Стара Загора.
Камен Чанев бе сред най-успешните български тенори, с международна кариера. Той беше солист на Националната опера и балет и на Пражката опера, Чехия. Изявявал се в основния теноров репертоар на големите оперни сцени в Европа, Азия и САЩ.
Роден е през 1964 г. в Сливен, завършва Френската гимназия в родния си град, а след това Държавната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ – София.
Специализира в Рим, в Академията на Борис Христов. Работил е с Александрина Милчева, Гена Димитрова, Леоне Маджера (пианистът на Лучано Павароти). Лауреат е на конкурса „Йоси Бьорлинг“, Швеция.
През 1992 г. започва работа в Софийската опера. След пет сезона се мести в Прага, където пее в продължение на две години. Има престижни ангажименти на сцените на Виенската Щатсопера (в ролите на Де Грийо от „Манон Леско“ и на Пинкертон от „Мадам Бътерфлай“) и на Арена Ди Верона (Калаф от „Турандот“).
От 2016 г. е в трупата на Държавна опера – Стара Загора.
Поклон пред паметта му!/ Вести БГ

Още по темата