Пътна полиция: 59 са загиналите на пътя през септември

Пътна полиция: 59 са загиналите на пътя през септември

59 души са загубили живота си в рамките на месец септември, съобщи инспектор Лъчезар Близнаков от Националния координационен център за безопасност на движението по пътищата. 132 са инцидентите с участие на пешеходци и велосипедисти, с 9 жертви сред пешеходците и двама загинали на пътя колоездачи.Инспекторът съобщи, че от днес вече тече специализирана полицейска операция за спазване на правилата от пешеходци и велосипедисти, както и от водачи, които не дават предимство.
Пътна полиция отчита, че в интервала между 16 и 19 часа възникват най-много пътнотранспортни произшествия – 22%, това е около два пъти повече, отколкото в сутрешните часове.
За уикенда отново ще бъдат извадени всички технически средства за отчитане на скорост на пътя, каза още инспектор Близнаков. Ще се следи и за основните нарушения на водачите – неправилно изпреварване и движение в аварийните ленти на магистралите, заявиха от Пътна полиция.
Оттам припомниха, че санкциите за неспазване на правилата от пешеходците са от 20 до 50 лева, а шофьори, които в рамките на една година, са заловени два пъти да не пропускат пешеходец на пешеходна пътека, се санкционират с 200 лева и лишаване от правото да управляват моторно превозно средство за един месец.
Гражданите, които използват тротинетки следва да се запознаят с нормативната уредба и да се движат така, както е оказано в закона, заяви още Близнаков и припомни, че тротинетките нямат право да се движат по пътища, където е разрешено движение с над 50 км в час. Санкции се налагат и на придвижващите се с такъв вид транспорт./Dariknews.bg

Още по темата