Датата за вота може да бъде преосмислена

Датата за вота може да бъде преосмислена

„Датата 28 март за парламентарните избори може да бъде преосмислена при някакво извънредно критично развитие на събитията“, каза пред БНР професор Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет при президента.
Според него няма човек, който да прогнозира дали на 28 май епидемичната обстановка в страната няма да е по-лоша от 28 март.
Маринов посочи, че по Конституция първата възможна дата е 28 март, а последната – 28 май, а указът, с който президентът ще насрочи изборите, ще бъде издаден през януари 2021 година.
Председател на Стратегическия съвет подчерта, че когато настъпи времето за посочване на изборната дата, президентът Румен Радев ще проведе консултации с ЦИК и здравни експерти.
„Важно е какво прави държавата и най-вече парламентът, за да бъдат проведени честни и свободни избори“, коментира той и подчерта, че парламентарното мнозинство прави всичко възможно да затрудни, а не да улесни провеждането на изборите и посочи: То не предприема нищо полезно. Имаме едно класическо ослушване за евентуално предприемане на промяна в законодателството, за да бъде разрешено гласуване по пощата.
Проф. Маринов коментира, че представената за обществено обсъждане трета част на Национален стратегически документ за развитието на България залага посока и ценности за дълъг период от време./ Новини БГ

Още по темата