„Готов съм със служебно правителство!”, обяви президентът

„Готов съм със служебно правителство!”, обяви президентът


„Готов съм със служебно правителство“. Това каза президентът Румен Радев по време на церемонията по отличаването на най-големите компании за 2019 „Капитал 100“.

Държавният глава коментира и решението на Конституционния съд дали действащ президент може да бъде разследван. „Решенията на Конституционния съд не се коментират, те се изпълняват. Особено когато са ясни и еднозначни“, посочи той. „За мен означава, че всеки, който използва Конституцията и законите за атака на други институции, трябва да си носи своята отговорност“, допълни Радев.

Държавният глава коментира и протестите. Според него те „отварят пътя към бъдещето на България“. По повод новия запис, в който глас, приличащ на Борисовия, обижда държавния глава и протестиращите, президентът каза: „Този разговор ясно показа кой е поръчителят на цялата очерняща кампания, която се води срещу президентската институция. Жалкото е, че в паническите опити за лично спасение министър-председателят завлича цялата своя партия и всички свои съпартийци на дъното. Там има много почтени хора и те трябва да носят чуждия позор“. Според държавния глава призивите на премиера за диалог и единение са измамни, тъй като по телефона говори друго. По думите му упорството на кабинета и на главния прокурор само ескалира кризата.

„Не виждам сила, която може да се противопостави на протестите. Затова отново призовавам Борисов и Гешев да си подадат оставките”, подчерта президентът. Според него няма друг изход от ситуацията.

„Винаги съм призовавал за спазване на законите, но когато самият министър-председател гази законите и Конституцията, какво очаквате от гражданите. Хората са на площадите, скандират „Мутри вън!“, посочи Радев в коментар на блокадите на ключови кръстовища и пътища от протестиращите.

„Служебното правителство е ясен конституционен инструмент. Дали съм готов, да готов съм. Моята професия изисква да съм готов. Готов съм със служебен кабинет. Уважавам всички други професии, включително и на българските пожарникари“, посочи той.

Още по темата