Държавата опрощава наемите на бизнеси в „Слънчев бряг”

Държавата опрощава наемите на бизнеси в „Слънчев бряг”

„Ще бъдат изцяло опростени наемите до края на годината на обекти в курортен комплекс „Слънчев бряг”, които не са отворени за туристи. Предстои да направим анализ кои ще са те, като това ще важи за обекти, които са под егидата на „Слънчев бряг” АД.
Решението беше трудно, но го взехме, тъй като държавата влиза в положението на бранша.
Знаем за затруднението в момента и че туризмът е най-засегнатият сектор”, заяви в „Слънчев бряг” вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова. Тя беше категорична, че най-големият ни курортен комплекс е изцяло подготвен да поеме туристите, които се очакват следващите месеци, съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма, цитирани от Агенция „Фокус”.
„2020 г. е годината на българските туристи, на които разчитаме”, обяви още тя. Прилага се пълна дезинфекция на всички публични пространства, както и на зелените площи, а видеонаблюдението функционира напълно. Около 350 камери работят за сигурността на посетителите, стана ясно от думите ѝ.
Министърът на туризма допълни, че с 50% ще се намали и таксата за паркиране в курорта. Създадена е специална апликация за чужденци, която е в тяхна помощ. Чрез нея веднага може да се заплати паркирането в синята зона, като сега цената е 50 цента на час, посочи вицепремиерът. В момента тук почиват германци, нидерландци и чехи.
„Местата за настаняване са резервирани за месец август на пълен капацитет”, съобщи министърът на туризма. „Очакваме през септември и двудневни, и тридневни посещения, а август – едноседмични пакети. За септември има много еднодневни резервации, както и седмични, и уикенд пакети. Разчитаме българите да посетят повече места за настаняване в страната си, да видят нашите културно-исторически забележителности. Подготвяме съвместно с Асоциацията на екскурзоводите инициатива за малко познатите места у нас, която ще популяризираме в онлайн пространството”, оповести Николова.
„Благодаря на всички хотелиери, които въпреки пандемията не затвориха своите обекти и не освободиха персонала. Благодаря за подадената ръка, трябва да търсим решения.
Изработваме и екшън план, който ще очертае подготовка за предстоящия зимен сезон, той е много важен. Ще създам специализиран съвет към министерството, в който ще бъдат включени експерти и представители на бизнеса”, съобщи също тя. В плана ще бъдат подготвени кризисни предложения за новия зимен сезон и преодоляване на последствията от COVID-19.
Мариана Николова обяви още, че в „Слънчев бряг” и „Златни пясъци” ще има карантинни хотели.
По думите ѝ в момента се водят преговори със собственици на хотели, които все още не са отворили през настоящия летен сезон.
„Към настоящия момент моята позиция е, че това трябва да бъде осигурено за сметка на държавата. Водя преговори и разговори в момента по отношение на финансовото осигуряване”, заяви Мариана Николова./Вести БГ

Още по темата