„Не подавайте уведомления за протести!”, съветва „Отровното трио” в 44-ия ден на демонстрации

„Не подавайте уведомления за протести!”, съветва „Отровното трио” в 44-ия ден на демонстрации


В 44-ия ден на антиправителствените протести в столицата вече два пъти беше блокирана сградата на БНТ на улица „Сан Стефано“. От сдружението „БОЕЦ” поискаха генералният директор Емил Кошлуков да подаде оставка.

Остават блокирани централни софийски кръстовища. Обстановката на Орлов мост е спокойна. Част от постоянните обитатели на палатковия лагер заявиха, че подготвят трета поред блокада на Българската национална телевизия. Исканията са същите оставка на Бойко Борисов и Иван Гешев, предсрочни избори.

Около 18 часа в лагера дойде и бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева, която заяви, че там са нейните приятели и идва да ги подкрепи. „Днес имам разрешение от съда, за да отида на лекар и Орлов мост ми е по маршрут. Не съм избягала“, обясни тя.

„Не е лесно, но демокрацията изисква жертви. Искаме да си върнем демокрацията“, заявиха някои от протестиращите пред БНР.

„Тук сме, за да постигнем нашата цел – това мафиотско управление на ГЕРБ и сие да бъде прекъснато“, каза друг от демонстрантите.

„Всички държавни служители, прокурорите – да носят персонална отговорност…Тази колективна безотговорност ни доведе до това положение“, посочи трети гражданин.

В протестния лагер край президентството двама от т.нар. Отровно трио – Николай Хаджигенов и Арман Бабикян, дадоха кратък брифинг, в който обясниха защо не се подават уведомления за протестните действия в различните точки на страната.

„В Пловдив 24 часа по-рано са дали уведомление за протест и кметът е отказал. А режимът е уведомителен, той не може да забрани. Това е порочно и незаконно. Това е причината, поради която настоявам: Не подавайте уведомления за протести! Няма санкции за неизпълнение на това“, каза Хаджигенов. Той припомни и че при инцидента пред румънското посолство на шофьорката, която се вряза в протестиращи не са ѝ направени тестове за алкохол и наркотици.

Бабикян от своя страна се възмути, че софийският областен управител е нарекъл протестиращите „изроди“ и „алкохолизирана тълпа“. „Искам да обърна внимание, че „изроди“ и „алкохолизирана тълпа“ очевидно се отнася и за стотици преподаватели от Софийския университет, от БАН, за стотици, по-вероятно хиляди студенти“, посочи той.

По-рано през деня на два пъти протестиращи блокираха сградата на БНТ. Яйца и домати полетяха към прозорците ѝ, хвърлени от привърженици на сдружение „БОЕЦ”.

Централният вход на Националната телевизия беше блокиран от протестиращи сутринта, които не допускаха гостите на телевизията да влизат в сградата. Симпатизанти на „БОЕЦ” и на „Демократична България“ призоваха тези, които бъдат поканени за гости на БНТ, да не идват пред централния ѝ вход, защото според тях телевизията не отразява обективно протестните им действия.

Свободен граждански микрофон поискаха демонстрантите, за да може всеки, който пожелае, да каже своето мнение. “Това е гражданска медия, а ние не можем да влезнем в нея…Тук сме да поискаме оставката на Емил Кошлуков“, заяви лидерът на движение „БОЕЦ” Георги Георгиев.

Участниците разлепиха лепенки на Националната телевизия, на които пише “офис на Пеевски“. Те поискаха да се срещнат с генералния директор Емил Кошлуков, на когото искат оставката, но от телевизията ги информираха, че не могат да се срещнат с него, тъй като ги няма в списъка за срещи.

“Необективни излъчвания, абсолютно необективни данни за това, което се случва, поддържа властта, която е абсолютно порочна и корумпирана“, възмутиха се участници в „блокадата –изненада”.

“Кошлуков е част от тази креатура, която в крайна сметка превърна всички медии в бухалка“, казаха участници в демонстрацията.

Пред сградата на националната телевизия се развяваха български знамена, също и знамето на ЕС. Чуваха се възгласи „Оставка“. Органите на реда, охраняващи БНТ, не допуснаха протестиращите в сградата.

Предишни дни под блокада бяха сградите на Министерството на правосъдието, на ЦИК и на Антикорупционната комисия. 

Нов протест е обявен за тази вечер в Пловдив. „Не На Полицейския Произвол В Пловдив“ – под това мото във фейсбук е обявена демонстрацията пред общината. Той събира в 19 часа недоволни от поведението на униформените. Очаква се с шествие протестиращите да стигнат до сградата на Областната дирекция на МВР, за да изразят недоволството си от премахването на палатковия лагер и барикадите на Панаирния мост рано тази сутрин в 4 часа.

„Снощи в Пловдив полицията насилствено премахна палатковия лагер на моста на панаира. Само и единствено в Пловдив това се случи, въпреки изричното уверение на премиера Борисов, че палатковите лагери няма да бъдат пипани. В останалата част от страната това не се случи. ЗАЩО САМО В ПЛОВДИВ?!“, питат протестиращи. Според недоволните, мирно протестиращи са били „влачени и дърпани“, като физическа сила е била използвана и срещу жени.

„Превърна се в практика внедрени цивилни полицаи под прикритие да присъстват сред протестиращите. Полицията демонстративно заснемаше протестиращите и то с няколко камери с цел евентуална репресия. Никъде другаде в страната това не се случва!“, коментират още във фейсбук страницата на протеста. За това намекна снощи и проф. Велислав Минеков от „Отровното трио”, който пристигна в подкрепа на пловдивския протест. 

От община Пловдив съобщиха, че няма внесена информация за протеста. Според закона искането трябва да е внесено 48 часа преди протеста и 72 часа преди шествие.

Още по темата