Социолог от „Алфа Рисърч“ шашна коя партия дърпа рязко при нови избори

Социолог от „Алфа Рисърч“ шашна коя партия дърпа рязко при нови избори

Има спад в доверието към „Има такъв народ“, дължащ се в невъзможността на партията да състави правителство в първи мандат. В същото време БСП бележи ръст сред анкетираните избиратели от „Алфа Рисърч“.
В момента социологическата агенция провежда проучване за електоралните нагласи и очаквания при евентуални нови избори тази есен, чиито резултати ще станат ясни в началото на септември.
БСП беше ощетена и на двата избора, които тази година се проведоха, коментира пред Радио София социологът Павел Вълчев. На 4 април възрастните избиратели се опасяваха от Covid-19, а на 11 юли – от машинното гласуване.
В момента се забелязва мобилизация сред „червения“ електорат, която се дължи и на провежданата политика. БСП стана по-търсен партньор. При „Изправи се, БГ. Ние идваме“ и „Демократична България“ няма съществени промени. ГЕРБ също запазват нивата си на доверие.
За други партии в бъдещия парламент е рано да се говори.
Ако изборите не са „2 в 1“, хронологически първо ще са президентските, а след това – парламентарните, отбеляза Вълчев.
„Избори „2 в 1“ е по-добър вариант. Най-печеливш от тях ще са гражданите, защото в противен случай ще им се наложи да отидат няколко пъти до избирателните секции.“
Освен това с два избора в една дата избирателната активност може да е по-висока. А и ще могат да се постигнат финансови икономии.
Шансовете за съставяне на правителство в рамките на третия мандат, който президентът ще връчи, са изключително слаби. Основание за такива очаквания са заявените позиции от ГЕРБ и ИТН. Има заявки, ще се положат усилия, но математически не е възможно да бъде избрано правителство, обясни още социологът./БЛИЦ

Още по темата