Изборите в САЩ: Продължават да броят гласовете, ето кой води

Изборите в САЩ: Продължават да броят гласовете, ето кой води

Избирателните комисии в САЩ продължават да преброяват гласовете от приключилите президентски избори.  Резултатът засега е неизвестен, но по предварителни данни, печели кандидатът на демократите Джо Байдън.
Джо Байдън, кандидатът на Демократическата партия в президентските избори в САЩ, води пред настоящия президент Доналд Тръмп с почти 120 хиляди гласа при почти пълно преброяване на гласовете в ключовия щат Мичиган, предаде Ройтерс.
След преброяването на 99 процента от гласовете в щата, Байдън получава 50,3 процента от вота, а Тръмп – 48,1 процента. Тази разлика е доста по-голяма от преднината на Тръмп в Мичиган през 2016 г., когато той надделя с малко над 10 хиляди гласа.
Докато гласовете в Аризона и Невада все още се броят, предизборният щаб на президента Тръмп обмисля да предприеме правни действия и в двата щата, съобщава Си Ен Ен. Тъй като пътят към победата на Тръмп драстично е затруднен, щабът поведе битка в съда и внесе жалба срещу преброяването на гласовете в щатите Джорджия, Мичиган и Пенсилвания.
Въпреки неясната ситуация, от щаба и на двамата политици обаче успяха да обявят победата на своите кандидати, което към момента е преждевременно и условно.
Победа ще има този, който събере 270 от 538 от гласовете на избирателите. В момента действащият президент Доналд Тръмп, издигнат от Републиканската партия, има 214 гласа, а противникът му Байдън – 264.
Заради пандемията тази година повечето от гласовете на изборите бяха подадени по пощата, затова и преброяването им може да се забави.  Основното внимание на наблюдателите е насочено към т. нар. ключови или неопределили се щати, където шансовете на кандидатите преди гласуването са били приблизително равни./ Вестник Марица
 

Още по темата