Токът и топлата вода поскъпват ударно от юни

Токът и топлата вода поскъпват ударно от юни

Значително увеличение на цените на електроенергията от когенерацията и почти символично поскъпване на топлата вода предвижда Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за следващия регулаторен период от 1 юли за топлофикациите.
След корекцията на цените в Пловдив потребителите ще плащат по-скъпа топла вода и парно отколкото в столицата. Увеличението под тепетата ще бъде с 8,90 на сто или скок от сегашната цена от 87,85 лв., до 95,67 лв/мвтч. При „ЕВН България Топлофикация“ преференциална цена на електрическата енергия се увеличава с цели 29% и след 1 юли ще бъде 213,63 лв./мвтч без ДДС.
При най-голямото топлофикационно дружество – столичното, цената на произведената електроенергия ще се увеличи с близо 35% и вече ще струва 227,29 лв/мвтч без ДДС. Топлата вода и парното пък ще поскъпнат като по данни на регулатора увеличението се очаква да бъде с 14,25 на сто до 93,79 лв./мвтч без ДДС.
Една от основните причини за ръста на цените си остават високите стойности на квотите вредни емисии, които топлофикациите трябва да купуват. Повечето от тях вече са изчерпали безплатните си квоти, които им бяха отредени през миналите периоди. За целите на ценообразуването e приета прогнозна цена на СО2 квоти за периода 01.07.2021 г. – 30.06.2022 г. в размер 47 евро/тон СО2, става ясно още от доклада на КЕВР.
По-скъп ще стане и токът за потребителите, като средния скок ще бъде около 3% за страната. В Пловдив се очаква елетроенергията за бита да скочи с 2,38%. Окончателните цени на тока и топлата вода ще бъдат определени от КЕВР на след 1 юни (вторник)./Вестник Марица

Още по темата