Финансовият министър: Реално държавата разполага с 2 млрд.

Финансовият министър: Реално държавата разполага с 2 млрд.


Служебният финансов министър Асен Василев съобщи, че в момента държавният бюджет разполага с ресурс от само 2 млрд. лева.

От думите на Василев се разбра, че във фискалния резерв има около 8 млрд. лв., от тях обаче около 5 млрд. лв. не могат да се ползват. Те обезпечават Сребърния фонд и АЕЦ „Козлодуй“.

„Изпълняваме бюджета така, както е заложен. (…) Проблемите, които имаме в разходната част е, че когато имаме непредвидени разходи, а такива е имало доста до май месец, те се правят за сметка на съкращаването на други разходи“, посочи министърът.

„Още първия ден казах, че е била необходима актуализация на бюджета. Борисов от доста време управлява, но гражданите не са експерти по финанси. Бюджетът на България има разходна част, приходна част и дефицит, като всеки от тези три параметъра е ограничен. Ако има допълнителни разходи, ние можем да преструктурираме разходната част, но нямаме право да увеличим разходите. Нуждата от актуализация не идва от това, че балансът между приходите и разходите е нарушен, нуждата от актуализация идва от това, че до март месец са заложени разходите за пенсии и мерки, за април и май тези разходи не бяха заложени, а бяха направени“, обясни финансовият министър за задочния си спор с експремиера Бойко Борисов за състоянието на хазната.

За да се покрие мярката към бизнеса „60/40“ са дръпнати 20 млн. лв. от бюджета на Министерството на финансите. А за бонуса от 50 лв. към пенсиите са взети пари от разходите на всички министерства – по 0,8% от бюджетите им.

Асен Василев съобщи също, че Фондът на фондовете и Българската банка за развитие са на загуба, като Министерството на финансите ги е субсидирало.

„Има един разход от 22 млн. лв. от Фонда на фондовете, който за мен е силно притеснително, тъй като той е под шапката на Министерството на финансите. Този държавен фонд, който трябва да управлява парите, които се дават по гаранционни схеми, управлява малко над 1 млрд. лв. обществен ресурс, основно от европейските оперативни програми. Тази седмица ще направим детайлен преглед какво се случва там, тъй като Фондът, за мое голямо учудване, е на загуба и има нужда МФ да го субсидира“, заяви пред bTV Василев.

Българската банка за развитие за миналата година е отчела загуби в размер на 120 млн. лв.

Още по темата