Спад на пътуванията на нашенци в чужбина с близо 30% през януари

Спад на пътуванията на нашенци в чужбина с близо 30% през януари

През януари 2021 г. пътуванията на български граждани в чужбина са 303.7 хил. или с 28.2% по-малко от регистрираните през същия период на изминалата година. Посещенията на чужденци в България  пък намаляват с 60 на сто в сравнение с януари 2020 година. Това сочат последните данни на Националния статистически институт  (НСИ).
Срив се наблюдава при пътуванията по всички наблюдавани цели: „почивка и екскурзия“ – с 82.7%, „служебна“ – с 57.4 на сто, и „други“ (гостувания и транзитни преминавания) – с 37 %. Транзитните преминавания през страната представят половината  от всички посещения на чужденци в България.
От общия брой чужденци, посетили България през месеца, делът на гражданите от Европейския съюз е 41.6% или с 63.6 на сто по-малко спрямо същия месец на предходната година. Регистриран е спад в посещенията на туристи от всички наблюдавани страни с изключение на Чехия, която отбелязва слаб ръст от 1.5%.  През първият месец от новата година най-често сме пътували транзитно или заради гостуване – 63.5 на сто от пътуванията,  с цел почивка и екскурзия – 18.6%, и със служебна цел – близо 18 на сто./ Monitor.bg

Още по темата