Македонската академия на науките каза „не“ на Договора от Преспа

Македонската академия на науките каза „не“ на Договора от Преспа


Македонската академия на науките и изкуствата каза „не“ на Договора от Преспа и „не“ на промяна на определението „македонска“, съобщава вестник „Вечер“.

Най-висшата научна институция в Република Северна Македония отказа да си смени името и да добави към него „Северна“. След като научили, че в парламента вече е внесено предложение за смяна на името, академиците се обърнали писмено към парламента и правителството с искане законът да бъде оттеглен. Изненадващо те получили положителен отговор от Собранието, тоест, че законът ще бъде оттеглен, потвърди председателят на Академията Люпчо Коцарев.

МАНИ е първата държавна институция, която официално се противопостави на промяната на името и отказа да добави определението „Северна“. Позицията на МАНИ бе изненада за мнозина, въпреки че нещо подобно можеше да се очаква след речта на председателя Коцарев по повод годишното събрание на институцията и след няколко негови интервюта. Той бе казал, че може би трябва да се преразгледат договорите с Гърция и с България и се противопостави остро и на позицията на премиера Зоран Заев за забрана на термините Република Македония, Македония или македонска.

През последните години управляващите набързо смениха имената на почти всички институции. След този ход на МАНИ засега не е ясно дали и други институции ще последват нейните стъпки. За последен път се говореше, че МАНИ ще си смени името през 2019 г., но Коцарев и предшественикът му устояха на натиска и останаха последователни на принципите за запазване на идентичността си, пише още „Вечер“.

Още по темата