Жребий в ЦИК за бюлетината: ГЕРБ – СДС под номер 5, БСП след тях – 4, а ИТН – 22

Жребий в ЦИК за бюлетината: ГЕРБ – СДС под номер 5, БСП след тях – 4, а ИТН – 22

Биков: Имаме пет победи, вероятно ще имаме и шеста
Вигенин: Четири е числото на стабилността, важни са посланията
„Българските патриоти“ искат поне 16 депутати в НС
Манолова: ЦИК ще се справи с изборите на 11 юли
В ЦИК се проведе жребий за номерата на партиите и коалициите, под които те ще бъдат поставени в бюлетината.
На 11 юни е началото на предизборната кампания. До 15 юни сънародниците ни в чужбина могат да подават заявления, че искат да гласуват. До 18 юни ЦИК трябва да реши – къде и колко избирателни секции ще има. Остава отворен въпросът дали ще бъдат доставени още 1500 машини за обезпечаване на вота в чужбина, след като ЦИК и „Сиела Норма“ не се споразумяха за цената. Така на коалиция ГЕРБ- СДС се падна номер 5, а непосредствено след тях са от БСП – под номер 4.
„Има такъв народ“ получи 22 номер. На 23 място пък се подреждат от „Демократична България“. ДПС се подрежда под номер 7 в бюлетината. Точно зад тях са от „Изправи се. Мутри вън“, които са 8-ми поред.  „Българските патриоти“, където се събраха ВМРО, Воля и НСФБ, са 16-ти.
Иначе първи в бюлетината ще бъдат от Движение „Заедно за промяната“. Двойката се падна на партия „Свобода“. Тройката отиде при БНС „Нова демокрация“. „Атака“ на Волен Сидеров пък се нареди на 6-то място.
Номер 10 е запазено за БТР – партия „България на труда и разума“, преди тях под номер 9 са от партия „МИР“. На 11 се падна партия „Възраждане“. Малката партия „Подем“, която се регистрира и първа в ЦИК за вота, е под номер 12. Фаталното 13 се падна на „Бригада“, а „Пряка Демокрация“ се нареждат 14-ти. За гражданска платформа „Българско лято“ бе изтеглен номер 15, именно там намериха място в листите хора от партията на бизнесмена Васил Божков, както и самият той, който ще бъде водач на две места – в 24 и 25 МИР.
Под номер 17 е „Ляв съюз за чиста и свята република“, в която коалиция от партии участва Жан Виденов.
На „Партия на Зелените“ бе отредено 18-то място. 19-ти са от „Национално обединение на десницата“, където се обединиха КОД, БЗНС и БДФ. „Глас народен“ на Светльо Витков пък ще е под номер 20. „Републиканци за България“ на Цветан Цветанов са 21-ви в подредбата.
Последва жребий за изявите на формациите в БНТ и БНР.
След това Тома Биков от ГЕРБ заяви, че номер 5 припомнял на опонентите им, че имат пет победи на парламентарни избори и да ги подсети, че вероятно ще имат и шеста. Въпреки това той поясни, че номерът няма никакво значение за тях. После допълни, че ГЕРБ ще промени слогана си от последния вот „Работа, работа, работа“, но не уточни какъв ще е новият. Биков изрази притеснение от името на ГЕРБ за провеждането на изборите, тъй като според него сега Радев и служебният кабинет всячески се опитвали да заобиколят ИК.
„В момента Изборният кодекс на Станислав Трифонов се превръща в една пародия и виждаме как служебното правителство на Радев и ЦИК на Радев мислят всякакви начини да заобиколят собствения си Изборен кодекс“, предупреди Биков. По думите му сега служебното правителство и ЦИК се убеждават, че направеното в 45-ото НС е било глупост. „Нашият основен опонент на предстоящите избори ще бъдат хаосът и безвластието, което е в отсрещната сграда“, добави той.
Кристиан Вигенин от БСП каза, че 4 е числото на стабилността. По думите му за БСП не е важно числото, а посланията им да стигнат до хората. Вигенин изрази надежда за по-добър резултат и дори за победа на предстоящите избори.
„Не се страхуваме от никого в тази кампания“, заяви на въпрос дали се притесняват от Жан Виденов. Убеден е, че машинно гласуване ще има, а с повече дисциплина може да се осъществи. Поясни, че няма раздори в БСП.
Юлиан Ангелов от „Българските патриоти“ пък изрази надежда да имат поне 16 депутати в НС, за да устояват националния интерес, за да не позволят на т.нар. „партии на протеста“ да го предават. Разкритикува промените в ИК за отпадане на ограничението от 35 секции за страни извън ЕС.
Мая Манолова от ИМВ пък определи числото 8 като чудесно, но уточни, че е по-важно доверието на избирателите. Надява се да си удвоят резултата на вота. По думите й ЦИК ще се справи и да направят всичко възможно законът да се изпълни. Според нея още има време за доставка на машините. Според нея тези 1500 машини след това се ползват и за други избори, което било инвестиция и така нямало да се крадат гласове, а вотът щял да стане още по-честен. Попита министъра на транспорта дали ще има ли промени в ръководството на „Информационно обслужване“, а хора, които не са били коректни, ще броят резултатите и при тези избори. Визира Михаил Константинов от „Информационно обслужване“.
Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов първо пожела успех на операцията по издирване на изчезналия БГ пилот. „Модернизацията на армията и осигуряване на условия, е кауза за нас“, каза той. Иначе относно номер 23 в бюлетина, под който ДБ ще се яви, Иванов поясни,че ДБ има ясна кауза и са показали последователност.
От „Българско лято“ пък имат очаквания да влязат в следващия парламент и поясниха, че не се притесняват от санкциите на САЩ, а Божков дори не бил член на партията./Монитор.БГ
 

Още по темата