Ген. Събев с шокираща хипотеза за разбилия се в Черно море МиГ-29

Ген. Събев с шокираща хипотеза за разбилия се в Черно море МиГ-29

Притеснява ме, че няма никакъв доклад от пилота, ако е имало някаква неизправност в системите на самолета, двигателя. В кабината на самолета има индикатори, които показват и той би следвало да доложи, че има проблем в двигателя или нещо друго. Няма никакъв доклад.
Това каза за БГНЕС ген. Съби Събев, който коментира инцидента с падналия тази нощ във водите на Черно море самолет МиГ-29, но започна разговора с уговорката, че всеки коментар остава хипотеза, докато самолетът не бъде изваден и не се констатира причината за падането му.
„Ако е решил да катапултира, той също би следвало да доложи, че ще го прави, за да се знаят какви са били действията му и съответно да го търсят на определено място.
Липсата на такива доклади навежда на мисълта, че най-вероятно той е изпаднал в сложно положение.
Полетът нощем над море е доста сложен, няма никакви ориентири и недостатъчно натрениран пилот може да изпадне в сложно положение, породено от лъжливо чувство, което го кара да не вярва на уредите в самолета и тогава вече става сложно.
Човек може да изпадне в паника, да не успее да реагира своевременно и съответно да забие самолета в морето“, коментира той.Събев добави, че към този час пилотът все още не е открит и изрази надежда да е останал жив, за да може да разкаже какво се е случило.
„Появи се информация, че спасителна жилетка е намерена. Тя може би е изпаднала от самолета“, предполага генералът, но е категоричен, че случилото се е авиационна катастрофа.
Попитан дали тези инциденти са в резултат на недостатъчните летателни часове, ген. Събев каза, че този проблем съществува от дълги години и не знае каква част от тях се взимат от пилотите, които служат в щабовете.
„Крайно недостатъчен е броят на пролетените часове от нашите пилоти. Той се различава 8-10 пъти по-малко отколкото е нормата в НАТО. Ако там летят някъде 180 часа годишно, при нас летят 20-30 часа годишно“, посочи генералът стряскащото разминаване и добави, че в такъв случай пилотът не е трябвало да бъде пускан да лети самостоятелно нощем над море заради липсата на достатъчна подготовка.
Той каза също така, че имаме недостатъчен брой самолети, гориво, нальот и той съществува от години.
„Дано с получаването на новите самолети F-16 ще решим въпроса. Трябва да се има предвид и това, че МиГ – 29 няма автоматична система за предотвратяване на сблъсък на самолета със земята и морската повърхност, каквато система имат новите самолети, които ще получим.
И всичко опира да натренираността и уменията на пилота, за да се избегне такъв сблъсък, ако самолетът изпадне в по-сложно положение“, заяви той.
Ген. Събев каза още, че България не се отличава съществено от други страни, в които летят много повече самолети и нальот.
На днешния ден преди 4 години хеликоптер „Пантер“ на военноморските сили също падна във водите на Черно море, а инцидентът, който се случи пак беше по време на учение./БЛИЦ

Още по темата