Румен Радев и президентът на Унгария обсъдиха мерките за преодоляване на последиците от COVID-19

Румен Радев и президентът на Унгария обсъдиха мерките за преодоляване на последиците от COVID-19


Президентът Румен Радев е обсъдил в телефонен разговор с унгарския си колега Янош Адер предприетите мерки за по-бързо преодоляване на социалните и икономически последици от коронавируса. Българският държавен глава е потвърдил поканата към с Адер да посети страната ни през есента на 2020 г., когато България и Унгария отбелязват 100-годишнината от установяването на двустранни дипломатически отношения.

Радев е откроил възможността за задълбочаване на двустранното партньорство в науката, приложните изследвания, включително при разработването на респираторни апарати. И България, и Унгария провеждат успешни проучвания и могат да обединят усилията си в тази насока. Държавният глава е подчертал стремежа на страната ни да премине от износ на лични предпазни средства към производство и експорт на високотехнологични продукти.

България има интерес да използва опита на Унгария и за усъвършенстване на политиката си за привличане на инвеститори в областите на информационните и комуникационните технологии, иновациите и производства с висока добавена стойност, е подчертал още президентът. Само през 2018 г. в Унгария са осъществени около 100 големи инвестиционни проекта, на обща стойност 4,3 млрд. евро, предимно в сектори с висока добавена стойност и високо технологично ниво, които насърчават разкриването на високоплатени работни места. Развитието на тези сектори благоприятства икономическия ръст, който достига 5%, както и износа на Унгария от 105 млрд. евро за 2018 г.

По време на разговора българският държавен глава е благодарил на своя унгарски колега за последователната и принципна политика на Унгария към българската общност в страната, която може да бъде за пример в Европа. Разменени са били мнения и за политиката на двете държави за опазване на връзките с националните общности в чужбина и за съхраняване на тяхната национална идентичност, роден език и култура.  

Още по темата