С евросредства ще бъде модернизиран и гаровият комплекс в Нова Загора

С евросредства ще бъде модернизиран и гаровият комплекс в Нова Загора


Договорът за модернизация на гаровия комплекс в Нова Загора вече е подписан, съобщиха от пресцентъра на Национална компания „Железопътна инфраструктура“. Гара Нова Загора е шестата ключова железопътна гара, която ще бъде обновена по проект, финансиран по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020 г.“.

Реконструкцията на жп комплекса в Нова Загора е със срок за изпълнение две години и включва изграждане на ново приемно здание, изпълнение на вертикална планировка, в т.ч. нов паркинг за автомобили, реконструкция и модернизация на перони и коловози, както и изпълнение на дейности по благоустройство и парко устройство. Проектът предвижда още изпълнение и на мерки за повишаване енергийната ефективност на обществените пространства, въвеждане на модерни интелигентни системи за отопление, климатизация, осветление, информация и други.

Гаров комплекс Нова Загора е разположен в жп участъка Пловдив-Бургас. През жп гарата преминават три железопътни направления – към Богданово, към Бургас (Ямбол, Карнобат, Бургас) и към Стара Загора (Стара Загора, Пловдив, София). Поради стратегическото си място, гаровият комплекс е изключително важен за железопътната инфраструктура у нас.

Реконструкцията на гаров комплекс Нова Загора се осъществява със съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) чрез Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020 г.“. Стойността на договора за строителство на обекта е 2 721 279  лв. без ДДС, а  изпълнител е „ВДХ“ АД – новото име на „Водстрой 98“ АД.

Още по темата