Джо Байдън печели президентските избори в САЩ, обявиха водещите телевизии

Джо Байдън печели президентските избори в САЩ, обявиха водещите телевизии


Демократът Джо Байдън печели надпреварата за Белия дом срещу действащия президент републиканец Доналд Тръмп, съобщиха водещи американски телевизии.

След четири дни напрегнато чакане бившият вицепрезидент на Барак Обама получава 273 електорски гласа при необходими 270 благодарение на победа в ключовия щат Пенсилвания и става 46-ият президент на САЩ, съобщиха телевизиите Си Ен Ен, Ен Би Си и Си Би Ес.

Байдън заяви днес, че за него е чест американците да го изберат за свой президент, и добави, че сега е време да излекуват разделенията, останали от предизборната кампания, и да се обединят като държава, предаде Ройтерс.

„За мен е чест и съм смирен от доверието, което американският народ оказа на мен и на избраната за вицепрезидент (Камала) Харис. Изправени пред безпрецедентни пречки, гласуваха рекорден брой американци“, заяви Байдън в Туитър.

„С приключването на кампанията е време да оставим гнева и разпалената реторика зад гърба си и да се обединим като нация. Време е Америка да се обедини. И да се излекува“, добави той.

В отделно съобщение в Туитър Байдън обеща да бъде „президент на всички американци“.

„Америка, за мен е чест, че ме избра да оглавя нашата велика държава. Работата пред нас ще бъде тежка, но ви обещавам следното: ще бъда Президент на всички американци – независимо дали сте гласували за мен или не“, написа той.

Групите на Европейската народна партия (ЕНП), на социалистите и демократите (СД) и „Обнови Европа“ в Европейския парламент са първите, които поздравяват Джо Байдън за избирането му за следващия президент на САЩ.

Изборите бяха напрегнати, ЕНП поздравява Байдън и потвърждава подкрепата си за силна връзка между ЕС и САЩ, основана на главните демократични ценности, се посочва в пост в Туитър. Ще продължим да работим заедно за мирен световен ред, допълва парламентарната група.
СД горещо поздравяват Байдън, призовават президента Доналд Тръмп да признае поражение и да уважи гласа на народа. Те определят победата на Байдън като историческа и заявяват, че с това Европа печели силен съюзник.

Изходът от изборите е празник за устойчивостта на демокрацията, посочват от „Обнови Европа“. Изборът на Байдън е връщане към разума, добавят либералите.

Председателят на ЕНП Доналд Туск написа, че загубата на Тръмп може да се окаже началото на края на тържеството на крайнодесния популизъм също и в Европа. Благодаря ти, Джо, обръща се той към новоизбрания президент на САЩ.

Доналд Тръмп обвини Джо Байдън, че бърза да се обяви невярно за победител в президентските избори в САЩ, след като основните американски медии го обявиха Байдън за 46-ия президент на страната.

„Всички знаем защо Джо Байдън се е втурнал да се представи невярно за победител и защо съюзниците му в медиите полагат толкова усилия да му помогнат: те не искат истината да излезе наяве. Простият факт е, че тези избори далеч не са приключили. Джо Байдън не е удостоверен за победител в никой щат, камо ли в силно оспорваните щати, където ще има задължително повторно преброяване на гласовете, или в щати, където предизборният ни щаб има валидни и легитимни законови оспорвания, които биха могли да определят окончателния победител. В Пенсилвания например нашите законни наблюдатели не получиха смислен достъп да следят процеса на преброяване. Законните гласове решават кой е президент, а не медиите“, се казва в изявление на Тръмп.

„От понеделник нашият предизборен екип ще започне да отстоява в съда своята позиция, за да гарантира, че избирателните закони са напълно спазени и че законният победител получава поста. Американският народ има право на честни избори: това значи да се преброят всички законни бюлетини и да не се броят никакви незаконни бюлетини. Това е единственият начин да се гарантира, че обществеността има пълно доверие в нашите избори. Шокиращо е, че предизборният щаб на Байдън отказва да приеме този основен принцип и иска да се броят бюлетини, дори ако са фалшиви, подправени или пуснати от лица без избирателни права или починали хора“, се казва още в изявлението.

 

Още по темата