Нашенци в САЩ: Гласуването по пощата бе фарс

Нашенци в САЩ: Гласуването по пощата бе фарс

Българи, които живеят в САЩ излязоха с призив за разумни изборни правила. Те пуснаха писмо до медиите, в което открито заявяват, че „гласуването по пощата се е превърнало във фарс, в метод, при който резултати могат да се променят в последния момент и даже няколко дни след изборите“.
Те се обърнаха и към всички в България с призив – „когато следващия път се обсъждат идеите за гласуване по пощите и за машинно/електронно гласуване, да си спомните тези събития и да не допускате подобни решения в изборния процес“, пише tribune.bg.
Публикуваме и цялото писмо от нашите сънародници:
Призив за разумни изборни правила!
Уважаеми сънародници, Ние, българи по сърце и произход, макар и жители на САЩ, сме преки участници в изборите от 3 ноември 2020 г. Тези избори се оказаха най-оспорваните в новата американска история. Борбата за това кой ще бъде нов президент след 21 януари 2021 г. достигна взривоопасно ниво с неизвестен край. Гласуването по пощата се превърна във фарс, в метод, при който резултати могат да се променят в последния момент и даже няколко дни след изборите.
8 от 9 щата, в които бе въведено пък автоматично изпращане на бюлетини, имат един и същи победител. А без доверие в избирателната система, правителствата и институциите губят легитимност в очите на гражданите.
Ето защо ние се обръщаме към всички в България с призив – когато следващия път се обсъждат идеите за гласуване по пощите и за машинно/електронно гласуване, да си спомните тези събития и да не допускате подобни решения в изборния процес. В страна, в която пощите не са на нивото на американските, които доскоро се смятаха за национална институция и гордост, не бива и да се помисля за подобни експерименти.
С уважение,
Долуподписаните: Орлин Бориславов (Тексас), Петър Стаматов (Илинойс), Андрей Ненов (Колорадо), Николая Кръстева (Илинойс), Павлина Иванова (Ню Йорк) /БЛИЦ

Още по темата